Jojo Moyesová - Než jsem tě poznala


Život je nevyzpytatelný. Občas nám do něho vstoupí někdo, kdo náš zaběhnutý rutinní život obrátí vzhůru nohama. A jak to dopadne, když se setkají dva naprosto odlišní lidé, kteří se potřebují dívat na svět jinýma a možná trochu veselejšíma očima? Nejen o tom je vynikající román britské autorky Jojo Moyesové. 

Will Traynor je mladý, velice pohledný a také velmi úspěšný muž. Jenže osud s ním má jiné plány. Will je vržen pod kola projíždějícího auta a od té chvíle je upoután na invalidní vozík. Je označen za kvadruplegika, tedy člověka, který je ochrnutý od krku dolů. Mozek mu ale funguje dokonale. Jaké je to žít s pocitem, když víte, že život bude už jenom horší? Žít s tím, že už nikdy neprožijete to, co jste bral za samozřejmost. Být odkázán na neustálou péči ostatních... 

A pak je tady Louisa Clarková. Mladá, energetická žena, která nikdy nevystrčila nos z rodného městečka. I ve svých 26 letech žije u rodičů, které finančně podporuje, a volné chvíle tráví s přítelem Patrickem. Když je ale najednou propuštěna ze své práce, je nucena si hledat novou. A jelikož život si z nás rád tropí žerty, novou práci nalezne právě ve Willově domácnosti, jako jeho ošetřovatelka. 

Neexistuje snad rozdílnější pár než Will a Lou. On bohatý podnikatel zlomený životem, ona dívka ze střední vrstvy, která toho o životě vlastně moc neví. Will, který byl zvyklý uskutečňovat i ty nejbláznivější nápady - skákal padákem, cestoval po celém světě a randil s krásnými ženami. Louisa, která žije ve stínu vlastní sestry, nikdy neopustila hranice Británie a životem jen tak proplouvá. Jenže, jak se ukáže, právě ty rozdíly dokáží tak dvě odlišné osobnosti svést dohromady. 

Kniha obsahuje nesmírně citlivý příběh, který neřeší pouze lásku. Zajímá se o otázku života a smrti. Otázku toho, jestli jste schopni svou láskou pomoci člověku, který už to vzdal. Louisa má přesně šest měsíců na to, aby se pokusila ve Willovi probudit novou touhu žít. Protože na tom jestli bude úspěšná, závisí život Willa. A i když se Louisa snaží, ví, že její život už nikdy nebude stejný jako dřív. Předtím než Willa poznala. 

Jojo ukázala, že romantické knížky můžou být úplně jiné, než přikazují pravidla. Dokázala, že i když čtete příběh velké lásky, máte srdce rozervané na kousky. Napsala knihu, která na vás zapůsobí tak silně, že nad ní budete přemýšlet ještě pár dní. Budete myslet na dva mladé lidi, kteří prožili velkou lásku hodnou románům, ale osud je nedokázal spojit dohromady.

Žádné komentáře:

Okomentovat