John Lutz - Zvrat


Rozhodně nepatřím mezi znalce detektivek a různých thrillerů. To ale neznamená, že ráda nezabloudím mezi tento žánr. A John Lutz je ve své práci opravdovým přeborníkem. Dokáže vystavět příběh, ze kterého vás mrazí, ale nedokážete ho odložit, protože musíte číst dál. 

Frank Quinn už nepracuje pro státní úřady, ale zabývá se vyšetřováním ve vlastní detektivní kanceláři. A jako nejlepší z nejlepších je přizván k případu sériového vraha Lady Liberty. A tento zabiják svou přezdívku nezískal náhodou. Do těl svých obětí, mladých blonďatých žen, vkládá levný suvenýr tak typický pro New York - Sochu Svobody. Před tímto rituálem ale své oběti zaživa zbavuje vnitřních orgánů. New York je zděšený! Jenže nikdo vraha nezná a ti, co ho zahlédli, ho nedokáží nijak popsat. 

S každou další obětí je Quinn vrahovi blíž a blíž, zásadní zlom může ale nastat pouze s pomocí Frankovi neteře, Carrie. Ta totiž přesně zapadá do vrahova portfolia. A tak vzniká smělý plán, který se ale lehce může vymknout kontrole. 

Přiznám se, že mě kniha dokázala pohltit hned po první kapitole. Je totiž napsaná takovým způsobem, že musíte vědět, jak se celý příběh vyřeší. I když celou dobu čtenář ví, kdo je vrah díky jeho pasážím v knížce, je pro něj tento člověk velkým tajemstvím. Kdo vlastně je? Odkud přišel? A hlavně, proč dělá ženám takové věci? Otázek je hodně, ale čtenář se nemusí bát, že by se odpovědi během čtení nedozvěděl. Informace se rozkrývají pomalu během celého příběhu, což nijak nenarušuje celkový dojem. A když už jsme u toho vraha... Jeho psychika je vykreslená naprosto dokonale. Popsat psychicky narušeného člověka musí být pro autora nesmírně těžké, John to ale zvládl s přehledem. Během čtení dokážete pochopit vrahovo jednání, ale odpustit mu nedokážete. 

Co mě možná trošku zklamalo byl konec. Možná jsem ho čekala o trochu akčnější, aby zapadal do konceptu celého díla. Na druhou stranu se ale nedá říct, že by knize ubral body. 

Řekla bych, že pokud čtete nějakého autora poprvé, měl by vás umět nalákat na jeho další knihy. A to Zvrat splnil na jedničku. A nemyslím si, že budu jediný případ, na kterého bude toto pravidlo fungovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat