Kurt Tepperwein - Krize jako šance


Čas od času se to stane každému z nás. Jsme unavení, podráždění, nic nás nebaví... A na zlepšení nálady nezabírá nic. Prostě udeří krize v plné síle a my se z ní nemůžeme dostat. Jak se krize zbavit a vrátit se zpět do normálního života, to ukazuje ve své knize německý terapeut a léčitel Kurt Tepperwein. 

Krize může mít řadu podob, všechny však mají něco společného. Udeří nečekaně a stojí to hodně síly vyrovnat se s nimi a vyřešit je. Někdy to je úkol, na který si člověk připadá krátký, a tak to prostě vzdá. Jenže to je zásadní chyba. Lidé by si měli uvědomit, že krize nepřicházejí nahodile. Život se nám tím obvykle snaží něco říct a je jenom na nás, jestli jeho poselství budeme naslouchat. 

Nic v našem životě se neděje náhodou. Všechno má svůj účel a cíl, snaží se nás to posunout někam dál. A teprve ve chvíli, kdy se člověk vyrovná s aktuálním problémem, může v životě pokročit dál a být spokojenější. Těžkosti a nesnáze nás učí nevzdávat to. Prát se, i když už nemáme sílu, protože přesně to život chce. Pořádně nás nakopnout, abychom konečně začali něco dělat. Často se totiž může ukázat, že i to, co jsme považovali za největší katastrofu našeho života, se může ukázat jako velmi prospěšné. 

Tepperwein ve své knize hovoří především o nejrůznějších krizích, které souvisí s naším hektickým životním stylem. Všichni neustále spěcháme, máme pocit, že musíme všechno stihnout, a nechceme se zastavit a podívat se na svůj život ze vzdálenější perspektivy. Nesnažíme se vyvarovat svých chyb, a jsme proto přinuceni je stále dokola opakovat. Pokud se vám něco stává opakovaně, není to tím, že máte prostě smůlu, ale tím, že si něco ve svém životě neuvědomujete a asi byste to měli změnit. Jen to chce na chvíli se zastavit a zauvažovat nad tím. 

Pokaždé, když přijde krize, je dobré se zastavit a zamyslet se nad tím, co nám život naznačuje. Onemocněli jste? Možná byste měli zvolnit. Práce už vás neuspokojuje? Pak byste možná měli dát výpověď a splnit si své dávné sny. Cítíte, že nic nemá smysl? Tak zvolněte, zamyslete se a najděte znovu sami sebe. Nikdy není pozdě začít znovu od začátku. Důležité je najít sama sebe. Protože jen tím získá náš život skutečný smysl. 

Knížka je spíše filozofickým zamyšlením nad životem, jeho zákrutami a tím, jak jím projít bez škrábanců. Život nikdy nebude peříčko a vždycky se objeví problémy, které je třeba řešit. Je však třeba vždycky začít u zdroje, hledat pravou příčinu a zbavit se jí, než nás život převálcuje. Tepperwein poskytuje cenné rady a návody, jak postupovat, aby se konkrétní krize nevrátila. Jak na vztahy, profesi a hlavně jak najít cestu sama k sobě, když nás postihne krize duchovní nebo osobní. 

Knížku Krize jako šance rozhodně doporučuju k přečtení. Bez ohledu na to, jestli aktuálně nějakou krizi řešíte nebo jste úplně v pohodě. Krize totiž může udeřit kdykoliv a v tom případě je lepší být na ni připravený. S průvodcem krizemi od Tepperweina budete napříště vědět, proč se plácáte v životních neúspěších, a co udělat, aby se váš život zlepšil. Protože vždycky je co zlepšovat. Nikdo nejsme dokonalý a ani náš život takový nebude. Ale můžeme se aspoň pokusit kýženému ideálu přiblížit.

Žádné komentáře:

Okomentovat