Gilles Legardinier - Všechno je jinak


Říká se, že bychom neměli soudit knihu podle obalu. V případě tohoto románu, ale klidně můžeme udělat výjimku. Přebal knihy je přesně tak akorát barevný, aby upoutal, a přesně tak výrazný, aby neodradil. A co je nejhlavnější? Pod obálkou se ukrývá nádherný příběh. 

Andrew Blake je bohatý podnikatel z britských ostrovů, který se jednoho dne rozhodne vyskočit z dennodenního kolotoče povinností a starostí. Překročí Lamanšský kanál a s novou identitou nastupuje k madame Beauvillierové jako majordomus. V domě se brzy seznamuje s hospodyní Odile, správcem Magnierem a služebnou Manon. A ať chce nebo ne, do života všech obyvatel domu zasáhne nezměrnou silou. 

Andrew je muž činu. Brzy se začne zajímat o problémy všech obyvatel a neváhá podat pomocnou ruku. A i když je občas až troufalý, každý musí poznat, že jeho důvody jsou naprosto nesobecké. Přestože si Andrew dokáže poradit s jakýmkoli problémem, pořádek ve vlastní duši si zařídit nedovede. 

Nevím proč, ale čím dál častěji na mě více zapůsobí příběhy vytvořené mužem. Možná jsou prostě muži lepší vypravěči, nebo se umějí lépe vcítit do svých hrdinů... A Gilles Legardinier je ve svém oboru skutečný mistr. Z celkem banální zápletky vytvořil neskutečný příběh. Kniha vypráví o lidském životě a o jeho každodenních problémech. Je ale také o lásce, o přátelství a o tom, co jsme kvůli těmto citům schopni udělat. V příběhu se objevuje spousta nádherných myšlenek a životních pravd, že na konci zůstane dojatý nejeden z nás. 

,,Každý z nás je občas v životě sám. Záleží hlavně na tom, jestli najdeme cestu zpátky k ostatním, je-li to jen trochu možné..." (str. 145) 

Kniha je báječným oddychovým čtením pro obě pohlaví jakéhokoli věku. Každý si v knize najde to své a po dočtení v něm celý příběh zanechá stopu. Jelikož autor knihy je Evropan, obyvatelé naší kotliny si ji určitě oblíbí. Vždyť povaha hrdinů je čistě evropská a to mně osobně sedí mnohem víc, než americké chování. A pokud jste pátrali po ideální knížce na léto, můžete s hledáním okamžitě přestat.

Žádné komentáře:

Okomentovat