George R. R. Martin - Střet králů


Král Robert i jeho pobočník Eddard Stark jsou mrtví a na železném trůnu protknutém vraždami a krvesmilstvem sedí chlapecký král Joffrey. Není ale jediný, který trpí domněnkou, že právě on má největší nárok na Železný trůn. V celém Západozemí je pět mužů zvoucích se králem a za Úzkým mořem plánuje svůj návrat i Daenerys Targaryen, matka draků, která si prožila mnohá utrpení, ale povstala z popela a společně se svým khalasarem se vydává přes Rudou pustinu, aby shromáždila novou armádu a mohla se po právu ujmout vlády nad svou zemí. 

Říše je rozpolcená v době, kdy by měla držet pohromadě a společně se postavit nebezpečí číhajícímu za Zdí. Protože samozvaný Král za Zdí Mance Nájezdník není jedinou hrozbou. S probouzející se zimou povstávají totiž mnohem mocnější síly, než si kdokoliv dokáže představit. 

Martin se i v druhém díle svojí fantasy ságy ukazuje jako perfektní vypravěč. A druhý díl opravdu dostává svému přízvisku fantasy román z temného středověku. V knize je mnohem více fantasy prvků... vždyť se narodili draci. A po jejich vylíhnutí nebude svět už nikdy jako dřív. 

Zatímco první díl byl spíše rozehřívací, aby se čtenář seznámil se všemi postavami, díl druhý je už řádně rozehraná hra o trůny na obrovském poli. Není čas se začít nudit a i přes obrovský rozsah je kniha velmi čtivá a vám nezbývá nic jiného než si vzít v práci dovolenou a číst a číst a číst. 

Martin také ponechal stejné uspořádání kapitol. Každou vypráví jiná postava, oproti prvnímu dílu jsme přišli o Neda, ale přibyly dvě další. Díky tomuto rozdělení knihy tak můžeme zároveň bojovat bitvy na jihu, setkávat se s Divokými za Zdí a společně s Daenerys poznávat tajemná místa na východě. 

Celé knize dodává na věrohodnosti také postupný vývoj všech postav. Robb se jako Král severu snaží být synem svého otce, Sansa se postupně učí přežít mezi lannisterskými lvy a Tyrion je pořád tím stejným trpaslíkem, kterého jsme si zamilovali v prvním díle. Protože, kdo by nechtěl mít jeho mozek a proříznutý jazyk? Jediná nevýhoda celé ságy jsou snad jedině sadistické sklony samotného autora. Žádná postava není v bezpečí a Martin nám ukazuje, že v jeho světe se může stát cokoliv. 

Jedno je jisté. Píseň ledu a ohně je jedna z nejlepších sérií, kterou může dnešní knižní trh nabídnout. Obsahuje vše, co čtenář na knížce ocení. Propracovaný příběh, různorodé postavy a tu správnou dávku tajemna. Po přečtení druhého dílu budete okamžitě potřebovat navýšit dávku a sáhnete po pokračování s jedinou obavou. Aby přes ty vraždy ještě bylo o kom vyprávět...

Žádné komentáře:

Okomentovat