Kristina Springerová - Espressologie


Jane žije v Chicagu, studuje poslední ročník střední školy a ve volném čase si přivydělává jako baristka. Její vysněná vysoká škola totiž nepatří k nejlevnějším a ona potřebuje peníze na školné. Práce v kavárně je však pro ni zajímavá i ze sociologického hlediska. Může totiž zkoumat různé typy lidí na základě toho, jakou si dají kávu. Drží se tradic, nebo rádi experimentují? Jsou stálí, nebo proměnliví jako počasí? Spořivě šetří každou korunu, nebo se na nějaký ten výdaj navíc neohlížejí? Věřte nebo ne, to všechno se dá poznat podle kávy. Váš oblíbený druh o vás totiž může prozradit víc, než byste čekali... 


Jane si tajně vede záznamy o každém prodaném nápoji a vytváří tak vlastně jakýsi typář charakterů. A právě díky sešitu prodaných káv ji napadne absolutně uhozená myšlenka - co kdyby zkusila dát dohromady dva lidi, kteří se vůbec neznají, ale jejichž oblíbené kávy k sobě dokonale pasují? A jakmile se jí v hlavě tenhle nápad zrodí, nic ji nemůže zastavit. Ti dva se potkají a světe div se... ono to funguje! A první šťastný pár je nečekaným krokem k něčemu mnohem rozsáhlejšímu... 

Jane je celkem příjemná hrdinka, která si na nic nehraje, je upřímná a svoji práci zbožňuje. Sice je trochu flákač, pokud jde o školu, ale to není první ani poslední. A vzhledem k tomu, jaké předměty vlastně studuje, svým ulejváním si nijak zvlášť neškodí. Jejím hlavním zájmem je učinit lidi okolo sebe šťastnými. A pokud cesta k tomu vede přes dohazovačství, proč ne? Místo pátrání v srdcích jiných by však Jane mohla občas zapátrat v tom vlastním. Třeba by se sama divila, co se v něm skrývá. 

Kniha není příliš rozsáhlá, těch necelých dvě stě stran zvládnete přelouskat za jeden večer. Na jednu stranu je to trochu škoda, protože i na tak malém prostoru si hrdiny oblíbíte. Na druhou stranu však příběh není takříkajíc "vymačkán až na dřeň". Autorka výborně využívá potenciál svých postav, ale nepřehání to, a než by zbytečně plkala o ničem, radši skončí. 

Svým způsobem je Espressologie banálním dívčím románem, rozhodně však s originálním nápadem. Vzhledem k tomu, kolik naše generace dokáže spotřebovat kávy (studenti ležící do noci nad knihami ví, o čem mluvím), je to přesně to, co náš trh potřeboval. Proč se nezamyslet nad tím, jaký by byl náš ideální protějšek podle toho, co rád pije? Seznamovat se dá přeci na základě všeho možného. Když to jde podle zvěrokruhu, proč by to nemohlo jít podle kávy? 

Jednoduše řečeno, Espressologie je příjemná oddechovka, u níž není třeba příliš přemýšlet, ale která vám zaručeně prosvítí pošmourný listopadový den. A pokud si ještě navíc uvaříte šálek voňavé kávy, kouzelná atmosféra na vás dýchne o to víc. :) A jen tak mimochodem, mým oblíbeným pitím je střední vanilkové latté. Koho by mi podle něj Jane asi našla? :)

Žádné komentáře:

Okomentovat