Morgan Rhodesová - Soumrak království


Tři království, několik následníků trůnu a žádné šťastně až na věky... 


Auranos - stále zelená říše s hojností všeho, která jen kvete. Zlatý palác, desítky sluhů a život, který vypadá naprosto idylicky. Ať už jste princezna nebo jenom "obyčejný" šlechtic. 

Paelsia - země, která pomalu skomírá pod vládou božského náčelníka. Jediné, co se táhne napříč celou zemí, jsou rozsáhlé vinice plodící ty nejsladší hrozny na světě. Přesto jsou výnosy z prodeje vína natolik malé, že nedokážou vytrhnout obyvatele z chudoby. 

Limeros - země věčného sněhu a ledu pod vládou Krvavého krále, kde jedině zbožnost je na místě a nic nadpřirozeného se netoleruje, kde čarodějnice bez milosti končí na hranici. 

Tři sousedící říše ležící na poměrně malém společném "kontinentu", které spolu musí nějakým způsobem vycházet. Země milované bohyní i země vydané bohům napospas. Lidé, kteří už nemohou být rozdílnější. A bouře, k níž se schyluje a která může smést úplně všechny... 

Jediná návštěva tržiště, kterou podnikne auranská princezna Cleo v doprovodu svých přátel, zamíchá osudy všech. Toto místo totiž leží za hranicí Auranosu, v Paelsii, a přestože původním plánem je pouze nakoupit vynikající tamní víno, dojde nakonec k vraždě, která se stane začátkem konce. Bratr zavražděného totiž princezně přísahá pomstu a nikdo nepochybuje, že je odhodlán svému slovu dostát. 

Na severu v Limerosu zatím král Gaius čeká na vyplnění proroctví, které bylo kdysi proneseno. Ve zdech jeho paláce se totiž nachází kouzelnice - dívka vládnoucí dávno mrtvou mocí čtyř živlů - elementií. Král sice čarodějky pronásleduje a popravuje, tuto však potřebuje k dosažení svých cílů. Jeho ambice totiž neznají mezí a když se k něčemu odhodlá, nic ho nemůže zastavit. I kdyby to znamenalo zničit vlastní děti... 

Zatímco lidé žijí v blažené nevědomosti a jen málokdy si vzpomenou na staré legendy, dohlížejí na ně Strážci. Skupina nesmrtelných zdržujících se ve Svatyni, tajemném místě kdesi v horách. Ani oni však nejsou tím, čím bývali. Jejich moc se vytrácí, protože přišli o krystaly Spříznění. A je jen jediný člověk, který je může získat zpět... 

Anotace prohlašuje, že se jedná o příběh ve stylu Hry o trůny, kolik je na tom pravdy těžko posoudím, protože k Písni ledu a ohně jsem se zatím nedostala. Mohu však s klidným srdcem prohlásit, že na poli klasické fantasy je Soumrak království příjemným čerstvým závanem. Autorka své hrdiny nijak nešetří. Nechává je projít zkouškami, z nichž mají vyjít posíleni, které je však rozhodně navždy změní. 

Cleo už nikdy nebude tou bezstarostnou dívkou, co dřív, když jí přímo před očima zavraždí mladého muže, jenž měl celý život před sebou. Především když mohla vraždě zabránit. Jonas, bratr mrtvého, ztratil své iluze o světě a jeho hnacím motorem se stala pomsta. Magnus pochopí, že jeho srdce může být smrtelnější zbraní než ten nejnabroušenější meč. 

Co musím autorce přičíst k dobru je, že se nebojí zabíjet své postavy, a to za zcela nečekaných situací. Nechává za sebou stránky poseté mrtvolami a ani se neohlédne. Naštěstí, i když tohle slovo zní poněkud morbidně, nezabíjí své hrdiny bezúčelně. Není to tak, že někdo "natáhne brka" jenom proto, že ve správně fantasy přeci musí někdo zemřít. Každá smrt, i když z některých skoro mrazí, má svůj účel. Otázkou zní, kdo nám nakonec v příběhu zůstane, pokud bude autorka v pokračování vraždit stejným tempem... 

Styl je čtivý, založený především na dialogu, ale dostatečně popisný, aby tyto dialogy nevyznívaly směšně. Vše, co čtenář musí vědět, je dostatečně vysvětleno, pohnutky postav nezůstávají skryté, ale v jejich počínání lze nalézt logiku. Navíc nejsou ploché, ale nepostrádají jistou hloubku a složitost. A hlavně - nejsou černobílé. Hájí sice různé zájmy a někdy jednají zvráceně, ale zůstávají ve svém počínání lidští. 

Celkově hodnotím první díl série jako povedený. Autorka na jeho stránkách rozehrála složitou hru, která se jí ještě pořád může vymknout z ruky. Martin se však se svým příběhem prozatím pere úspěšně a přitom je Píseň ledu a ohně dějově podstatně složitější. Doufejme tedy, že pokračování nezklame. :) 

Žádné komentáře:

Okomentovat