J. K. Rowlingová - Harry Potter a Fénixův řád


Bradavice otvírají své brány již popáté a přináší nám příběh prodchnutý temnotou, která opět povstává... 


Harry prožívá jedny z nejhorších prázdnin svého života. Ne že by se normálně do Zobí ulice vracel rád, ale to, co musí snášet v rok svých patnáctých narozenin, je přímo extrém. Zatímco se skrývá v mudlovském světě, ten kouzelnický se převrací v základech. Zpráva o tom, že lord Voldemort se vrátil, je totiž natolik strašná, že jí všichni odmítají uvěřit a Harry i Brumbál jsou otevřeně označováni za lháře. S tím by se náš hrdina možná ještě dokázal vyrovnat, to by ovšem nesměl být odříznut od centra dění. Ron a Hermiona se totiž podle všeho někde výborně baví a především mají přístup k informacím, kdežto on tajně lehává pod oknem Dursleyových, aby zaslechl aspoň přehled mudlovských zpráv... 

Harry má pocit, že nic horšího už ho potkat nemůže. Ovšem potom nastává jeden osudný letní den, během nějž se on a jeho bratranec střetnou s mozkomory. Ti sice oficiálně nemají mimo Azkaban co dělat, přesto jsou přímo v Kvikálkově a připraveni zaútočit. To poslední, po čem Harry touží, je přijít o duši, těžko se tak můžeme divit, že na zlovolné tvory zaútočí. A to se ukáže jako jedna z největších chyb jeho dosavadního života - Ministerstvo kouzel ho totiž za jeho zcela oprávněný zásah vyloučí z Bradavic... 

I přesto Harry nakonec do své milované školy kouzel odjede. Nic se totiž nejí tak horké, jak se to uvaří, a Brumbál, přestože sám je poněkud v nemilosti, svého studenta z problémů vyseká. Ačkoliv tentokrát na Harryho ve škole nečekají jen příjemné zážitky. Ministerstvo kouzel je totiž odhodláno mít Brumbála i jeho prolhaného žáka pod stálou kontrolou a nasadí přímo do Bradavic svého člověka. Dolores Jane Umbridgeovou - ženu, která nade vše zbožňuje pravidla a nenávidí lháře. Především však má "pifku" na Harryho a někomu s jeho temperamentem dá hodně práce vyjít s ní bez konfliktů.

Přestože Ministerstvo je odhodláno sedět s rukama v klíně a předstírat, že nikdo jako Lord Voldemort neexistuje, ne všichni jsou takoví. Brumbál nelení a zverbuje své staré známé, kteří jsou ochotní se zapojit do tajného odboje proti Pánovi zla. Vzniká, či spíše je obnoven Fénixův řád. Ovšem o jeho činnosti nemají nezletilí studenti ani páru. A přestože jeho záměry se Harryho občas přímo týkají, nikdo se neobtěžuje ho s nimi podrobněji seznámit. Proč by někdo, komu se podařilo už třikrát vyváznout z Voldemortových spárů, měl vědět, co se vlastně děje? 

Spojte si všechno dohromady a dojde vám, že Harry má tentokrát pořádný vztek. A je jen málo věcí, které by ho mohly odradit od mnohdy lehkovážného počínání. Zkuste spoutat vítr, ať se budete snažit sebevíc, pokaždé vám uteče. Harry nechce jen nečinně sedět a čekat, až proti němu Pán zla vyšle smrtící kletbu. Radši se namočí do potíží, než by připustil, že do problémů dospělých nemá co mluvit. 

Na stránkách pátého dílu spřádá Rowlingová smyčky příběhu tak rozmanitého, až je to překvapující. Ústředním tématem, jako ve čtyřech dílech před tím, zůstává boj dobra proti zlu. Především je však vidět, jak naši hlavní hrdinové dospívají, jejich priority se mění a oni prožívají první trable s láskou i neobratnost v jednání s opačným pohlavím. To, že autorkou je žena, nám umožňuje perfektně si prohlédnout nevhodné mužské chování. Vždyť kdo dokáže lépe zachytit všechny přestupky, jichž se v jednání s námi ženami muži dopouštějí, než právě příslušnice něžného pohlaví? Přesto není Rowlingová nijak drsná. Popisuje milostné trable se shovívavostí, která nám vyloudí úsměv na rtech, ale nepřiměje nás odsoudit chlapce pro jejich neohrabanost. 

Přestože tentokrát do hry přichází i typicky pubertální problémy, jsou tu úkoly podstatě závažnější, které je rovněž nutno řešit. Jak přesvědčit svět o tom, že Pán zla je opět mezi námi? Jak bojovat s učitelkou, která Obranu proti černé magii zakládá na čtení knih? Jak bojovat proti bezpráví, když se vám v tom všichni snaží zabránit? 

Pátý díl nezanechá nikoho na pochybách, že temnota opět sílí a záleží jenom na účastnících boje, na čí stranu se vychýlí jazýček vah. Kdo nakonec v odvěkém souboji dobra se zlem zvítězí?

Žádné komentáře:

Okomentovat