Mandy Baggot - Vánoční polibek v Notting Hillu


Vánoce patří k nejkrásnějším svátkům roku. Celý Londýn se převleče do slavnostního hávu, na ulicích vyhrávají koledy, voní to tam cukrem a skořicí a všude blikají roztomilá světýlka. Do toho sem tam spadne nějaká ta vločka a hektické velkoměsto jako by se aspoň na chvíli zastavilo a nechalo se okouzlit zimní atmosférou. K dokonalosti chybí jediné - perfektní vánoční polibek v ulicích Notting Hillu. 

Isla má Vánoce ráda, přestože jsou pro ni velmi hektickým obdobím. Organizuje totiž proslulý vánoční večírek, který musí dopadnout bezchybně. Pro všechny zaměstnance je to vrchol roku a ocenění jejich tvrdé dřiny pro firmu. Pro tento rok si Isla vymyslela naprosto dokonalé téma a je si jistá, že večírek bude slavit úspěch. Pokud se jí tedy podaří zkomunikovat se s dodavateli, kteří sveřepě odmítají zvedat telefon. A aby toho nebylo málo, z Ameriky k nim dorazil generální ředitel firmy a Isla se má stát jeho děvčetem pro všechno. Proč si už tak plný pracovní rozvrh nezaplnit ještě víc. 

Hannah Vánoce zbožňuje, je to její nejmilejší část roku. Naplno si užívá všechnu tu výzdobu, chutě a vůně a především romantickou atmosféru. Má totiž jeden velký sen. Chtěla by dostat dokonalý vánoční polibek v Notting Hillu. A možná taky přesvědčit svou sestru, že je samostatná a absolutně schopná se o sebe postarat. Bez ohledu na to, že je připoutána k invalidnímu vozíku. Isla je na její vkus až moc úzkostlivá. Měla by se trochu odvázat. A kdy jindy je vhodnější čas než na Vánoce? 

Chase dorazil do Londýna na pár týdnů, aby odstartoval práci na novém projektu, který má pro firmu zásadní význam. Doprovází ho dcery, které po rozvodu vidí dost sporadicky, tudíž si užívá každou chvilku, jež spolu stráví. Když ale člověk musí pracovat, na děti nezbývá právě moc času. Díky bohu za Islu, která má dobré nápady a dokáže si poradit s oběma jeho dcerami. A to rozhodně není snadný úkol, když jedna se pomalu dostává do závěrečné fáze dětství a u druhé vrcholí puberta. 

Děj románu je zasazen do adventního Londýna a autorce se dokonale povedlo vystihnout trochu hektickou, ale přesto kouzelnou atmosféru předvánočních příprav. Nechybí popisy dekorací nebo vůně sladkého pečiva, všeho je však v knize přiměřené množství. Díky tomu na vás Vánoce zuřivě neútočí, ale spíše poklidně upozorňují na svou přítomnost a dopřejí čtenáři naplno procítit jejich atmosféru. Velmi podstatnou roli hraje Notting Hill, čtvrť bohémů i starousedlíků, která dodnes dýchá komunitním duchem, ukazuje světu své pestrobarevné domky i proslulá tržiště a působí, jako by se zde zastavil čas. Při čtení máte pocit, že chodíte po Portobello Road, nasáváte do sebe směsici rozmanitých vůní a necháváte se zlákat stánky s pestrou nabídkou od jídla po starožitnosti. 

Příběh a vztah hlavních hrdinů je poměrně předvídatelný, přeci jen se jedná o vánoční romantiku, ale v tomto případě to rozhodně není na škodu. Spíše naopak. Kdyby to totiž skončilo jinak, čtenář by se cítil ošizen a pociťoval by zklamání. Takhle dostane přesně to, co čeká, a to ve velmi atraktivním balení. 

Autorka dokázala vytvořit velmi živé postavy, které jsou občas na pár facek, ale přesto je chápete a fandíte jim. Ať už je to přehnaně úzkostlivá perfekcionistka Isla, její sestra Hannah s vlastní hlavou a pusou plnou námitek, trochu bezradný Chase, který se snaží získat kontrolu nad svým životem, nebo jeho dcery, které se bez ustání hašteří a občas úmyslně dělají problémy. Čtenář nemá pocit, že by někdo z nich byl odtržen od reality, protože prožívají naprosto všední život a všední starosti, snad jen s trochou toho vánočního romantického kouzla. 

Celá kniha je napsána er formou, přičemž se střídají pohledy Isly a Chase, zbylé postavy jsou viděny jejich očima, což přirozeně vede k jistému zkreslení. Zároveň je to však zdroj zábavných omylů a nedorozumění. Autorka píše čtivě a velmi dobře vyvažuje dialogy s popisy a rozbory pocitů. Příběh není příliš akční, plyne spíše poklidně jako nepřetržitý proud, který směřuje k závěru. 

Vánoční polibek v Notting Hillu je krásným svátečním příběhem plným sympatických postav, v němž hraje důležitou roli láska. Není to však pouze láska mezi milenci, ale třeba taky mezi sourozenci, rodiči a dětmi nebo k městu. Notting Hill má totiž ve vyprávění neodmyslitelné místo, vlastně je také tak trochu samostatným hrdinou. Pokud si tedy chcete užít poklidný příběh prodchnutý vánoční atmosférou, který vás pohladí po duši, s touhle knihou nemůžete šlápnout vedle.

Žádné komentáře:

Okomentovat