Catherine Riderová - Polibek v New Yorku


Vánoce by měl člověk trávit s rodinou, v pohodlí domova a bez zbytečných stresů. Někdy se však okolnosti postaví proti vám, takže přes veškerou snahu to domů na svátky nezvládnete. A někdy o to možná ani nestojíte, protože vzpomínky jsou příliš bolestné, než abyste je dokázali snášet. Pak už stačí málo a dva osudy, které by se za normálních okolností vůbec nepropletly, spojí lidi, aby mohli strávit jednu nezapomenutelnou vánoční noc. 

Charlotte se chystá zpět do rodné Anglie, kde na ni čeká celá rodina, aby s ní mohla v klidu oslavit vánoční svátky. New Yorku už má po krk, protože přes její prvotní nadšení a optimistické představy v ní město zanechalo hořkou pachuť. Stihla se zamilovat i lásku ztratit a nic už ji ke zdejším lidem nepoutá. Nemůže se dočkat, až obejme rodiče a mladší sourozence a na celou tuhle etapu svého života zapomene. Zdá se však, že všechno se spiklo proti ní. Nad letištěm totiž zuří bouře, takže žádná letadla se do vzduchu nedostanou. Je 24. prosince večer a Charlotte by měla být ve vzduchu nad Atlantským oceánem, aby mohla následující den oslavit s rodinou. Zatím to však pro ni nevypadá příliš nadějně. 

Anthony se rozhodl překvapit svou přítelkyni na letišti, aby spolu mohli oslavit svátky. Místo láskyplného přivítání jej však čeká ledová sprcha. Není totiž jediný, kdo na dotyčnou v příletové hale čeká. A bohužel ani ten, po kom její srdce touží. Bez ohledu na svátky ho jeho milovaná opustí a dá přednost jinému muži. Athony má pocit, že Vánoce už pro něj nemůžou být horší. Domů k rodině se vrátit nechce a ke své teď už expřítelkyni nemůže. Tohle vypadá na hodně dlouhou noc. 

Charlotte a Anthony jsou dva životní ztroskotanci, s nimiž osud na Vánoce pěkně vymetl. Aspoň tak se oba vnímají. Stačí však obyčejná náhoda a jedna velmi hloupá kniha, aby se jejich životní cesty protnuly. A protože stejně nemají žádné plány a vypadá to, že jejich svátky budou na draka, proč by je nestrávili společně? Jedna neobyčejná vánoční noc v New Yorku totiž může být přesně tím pravým, co je dostane z jejich splínu. 

Příběh je avizován jako sváteční romance, vánoční atmosféry je v něm ovšem pomálu. Hrdinové sice tráví noc ve vánočním New Yorku, krom pár letmých zmínek o výzdobě nebo sněhu však čtenáři nemají pocit, že by četli něco vánočního. Vlastně je to příběh, který by se mohl odehrát kdykoliv. Hrdinové se prochází městem, plní zadání z trochu přihlouplé příručky a čím dál víc se u toho baví. Společně se učí nechat za hlavou svou minulost, především pak partnery, s nimiž jim to nevyšlo. A jsou na dobré cestě, aby se jim to povedlo. Protože příběh je vyprávěn v ich-formě střídavě oběma hlavními protagonisty, je barvitější a především čtenářsky zajímavější, než kdyby vyprávěl jen jeden. 

Oba hrdinové jsou charakterizováni poněkud povrchně, čtenář se dozví pouze nejzákladnější informace a vlastně nemá moc příležitostí Charlotte s Anthonym poznat. Až na pár drobností o jejich rodinách totiž o sobě nic moc neprozradí. Celý příběh je hlavně vyprávěním o přítomném okamžiku, pro minulost ani budoucnost v něm není místo. Na druhou stranu je to tak možná dobře, protože příběh sám o sobě je poměrně banální a zbytečné zabředávání do hloubky by ho jen zatížilo. Takhle se jedná o nenáročné čtení, které má jasně stanovené obrysy a předvídatelný závěr, nijak zvlášť nepřekvapí. 

Polibek v New Yorku je průměrnou romancí pro dospívající, která příjemně pobaví, ale naladit na vánoční atmosféru vás asi nezvládne. Vánoce totiž v příběhu hrají zcela okrajovou roli, jsou spíše jakousi kulisou, která vyprávění rámuje a dodává mu další rozměr. Sice se nejedná o nijak zvlášť originální příběh a vánoční atmosféry by rozhodně mohlo být víc, přesto se jedná o příjemné oddechové čtení.

Žádné komentáře:

Okomentovat