Francis Scott Fitzgerald - Velký Gatsby



Velký Gatsby se za necelých sto let od svého vzniku stal americkou klasikou. Příběh muže, jehož sny nesnesly setkání s realitou, je možné číst mnoha způsoby. Jako příběh o lásce, o jazzovém věku, mafiánském údělu či o podobě amerického snu. Je to však především příběh o hledání něčeho skutečného ve světě plném iluzí. 

Gatsby žije v honosném domě, pořádá okázalé party a denně hostí desítky, ne-li stovky lidí. Vedle něj žije prodejce realit Nick Carraway, jehož životní styl už nemůže být odlišnější. Snad právě proto, že jsou sousedé, se však tito dva seznámí a dokonce spřátelí. Každý je jiný, dokážou však nalézt společná témata a Nick postupně odhaluje, co je Gatsby vlastně zač. A jaká minulost ho spojuje s Nickovou sestřenicí Daisy. Gatsbyho život je totiž na první pohled krásnou pohádkou, která ovšem musí jednou skončit. 

Román, či spíše novela, se dá brát především jako výpověď o době svého vzniku. Autor v ní vystihuje atmosféru uvolněného jazzového věku plného tance, smíchu a proudem tekoucího alkoholu. Nesnaží se však zastírat, že to všechno je pouze lákavé pozlátko halící jinak prohnilou společnost. Naopak vyzdvihuje absolutní povrchnost vztahů, které trvají často jen jednu noc. Naprostí cizinci se setkají, stráví spolu pár hodin a druhý den ráno už o sobě nevědí. Upřímnost se zde nenosí, na lásku není čas ani podmínky. Gatsby je v této společnosti bílou vránou. Na první pohled je to mocný, bohatý muž zahalený tajemstvím, který dokonale naplňuje ideál své doby. Uvnitř je však citlivým milovníkem, který si v srdci hýčká lásku k jediné ženě. Je to naivní snílek, který nedokáže pochopit, že sen a realita jsou dvě rozdílné věci. A že i po té nejkrásnější noci v náruči snění musí přijít probuzení. 

Přestože se v příběhu všechno točí kolem Gatsbyho, který mu ostatně dal i jméno, vypravěčem je Nick Carraway, průměrný muž pomalu se topící v povrchnosti okolního světa. Líčí události za svého úhlu pohledu, a je proto zákonitě zaujatý. Snaží se nenechat ovlivňovat svým okolím, ale neuvědomuje si, že jej lidé, s nimiž se stýká, mění. Jinak to ostatně ani nejde. Přesto, snad proto, že je ve společnosti nováčkem, dokáže vidět věci relativně čerstvýma očima v celé jejich hrůznosti. A přiznat si, že mu hrozí totéž, co už potkalo mnohé okolo něj - proměnit se v povrchní loutku neschopnou žít ve skutečném světě. 

Česky už Velký Gatsby vyšel mnohokrát, letos poprvé se však čeští čtenáři dočkali ilustrovaného vydání. Obrázky ke knize vytvořili ilustrátoři z grafického studia Tomski&Polanski a povedlo se jim do nich přenést atmosféru příběhu. Všechny jsou vyvedeny v hnědých odstínech, takže svou barevností vzdáleně připomínají staré sépiové fotografie, a zachycují prchavé momenty ze životů postav. Některé jsou velmi konkrétní, jiné mají spíše symbolistní charakter, všechny však skvěle dokreslují příběh a především iluzornost a povrchnost prostředí, v němž se postavy pohybují. 

Velký Gatsby je nestárnoucí klasikou, kterou se vyplatí přečíst si víckrát. V každém věku totiž budete na příběh nahlížet jinak a vždycky v něm objevíte něco nového a nečekaného. A především ochutnáte dobu, kdy společnost žila přítomným okamžikem a užívala si život plnými doušky. Je to vlastně pohádka jazzového věku. Jen ten šťastný konec schází.


Žádné komentáře:

Okomentovat