Renee Ahdieh - The Rose & The Dagger


Město Rey je v troskách a Sharzad s Khalidem musí snášet odloučení. Zatímco král se snaží napravit škody, které napáchal útok na jeho palác, Sharzad se ocitá uprostřed pouště, kde se sbírá armáda pod vedením jejího přítele a první lásky Tariqa. Nejen že byla násilím odtržena od milovaného manžela, navíc se ocitla v prostředí, kde jí nikdo nevěří a někteří jí možná budou usilovat o život... 

Když Khalid a Sharzad konečně pochopili, jak moc pro sebe znamenají a že jejich životy nemají bez toho druhého smysl, odtrhla je od sebe touha po pomstě. Tariq nevěří, že by kalíf mohl mít s jeho láskou jakékoliv kladné úmysly a Sharzad podezírá z podlehnutí jakési temné magii. Doufá, že vyhraje ženu svého srdce nazpět, a jako třešničku na dortu se Khalidovi pomstí za smrt desítek nevinných mladých žen. Sharzad má však v otázce svých citů jasno a stejně tak odmítá stát se pěšákem na válečné šachovnici. 

Sharzad možná musela bez vysvětlení a rozloučení opustit Rey, ale její srdce zůstalo v paláci. Dívka nade vše touží vrátit se k milovanému manželovi. Než tak však učiní, potřebuje získat naději, že mají šanci na klidný společný život. Že kletba uvržená na Khalida se dá zlomit a že válku je možno zažehnat. Není však takový úkol pro jednu mladou ženu příliš? Kola osudu se totiž otáčejí a posunují hrdiny nečekanými směry... 

Druhý a závěrečný díl duologie The Wrath & The Dawn se přesouvá z lesku královského paláce do pouštního válečného ležení. Ta tam je blýskavá nádhera luxusního královského života. Válka je totiž drsná záležitost a na pohodlí nemá místo. Probouzí v lidech to nejlepší i to nejhorší a každý se musí rozhodnout, na čí stranu se přidá. Nejen Sharzad, ale i Khalid a všichni jejich blízcí stojí na rozcestí. A jejich volba může rozhodnout o tom, na jakou stranu se vychýlí jazýček vah. 

The Rose & The Dagger je plná nečekaných zvratů. Vždy, když má čtenář pocit, že už ví, co se stane, přijde autorka s nějakou novou, překvapivou situací. Některé jsou poměrně předvídatelné, jiné vás pořádně zaskočí a některým snad ani nebudete chtít uvěřit. Autorce se však daří promyšleně budovat napětí a dávkovat ho čtenářům v tom správném množství. 

Příběh je opět vyprávěn v er formě a přeskakuje mezi jednotlivými postavami. Největší prostor je věnován Sharzad a Khalidovi, ovšem není to jenom o nich. Promítají se zde i pohledy Sharzadiny sestry Irsy, jejich otce Jahandara, Tariqa a několika dalších hrdinů. Díky tomuto střídání vypravěčů se opět skládá pestrá, ale ucelená mozaika plná lásky, přátelství, odvahy a nečekaných zvratů. 

The Rose & The Dagger není tak romantická, jako předchozí díl, protože pozornost se přesunuje od budování vztahu ústřední dvojice k neklidné politické situaci v zemi. Víc než o lásku jde tentokrát o přežití a budoucnost všech. Šťastně až navěky totiž na Sharzad a Khalida čeká pouze v případě, že se dokážou vyrovnat se všemi zkouškami, které jim osud postaví do cesty.

Žádné komentáře:

Okomentovat