Richelle Mead - Stínem políbená


Rose má pořád ještě v živé paměti incident se Strigoji, k němuž došlo během zimních prázdnin. Dívka si vyčítá, že smrt kamaráda je její vina, protože se chovala jako nezodpovědná husa, a to není jediný problém, kterému čelí. Ukazuje se totiž, že Viktor Daškov, muž, jenž ohrožoval její kamarádku Lissu, by se mohl dostat na svobodu nepotrestán. A to přece nemůže dovolit. 

Čím víc se Rose blíží maturitě, tím víc se jí život komplikuje. Posledním výstřelkem její vystresované mysli jsou duchové, kteří se jí zjevují ve zcela nečekaných okamžicích. Tedy, aspoň jeden konkrétní - Mason, kamarád který zahynul během zimních prázdnin na tažení proti Strigojům. Se svým problémem se ovšem nemůže nikomu svěřit, protože by ji považovali za blázna. A duševně labilní dhampýr asi těžko může chránit nějakého Moroje. Natož pak posledního svého rodu. 

V rámci přípravy na závěrečné zkoušky musí všichni dhampýři absolvovat terénní cvičení, což je něco jako fingovaná realita, v níž každý střeží jednoho Moroje před nebezpečím. Rose z pochopitelných důvodů očekává přidělení k Lisse, proto je nepříjemně překvapená, když jí na krk pověsí Christiana, Lissina přítele a jejího zřejmě nejneoblíbenějšího člověka na celé škole. Zvládne Rose překonat svou averzi a všem dokázat, že má na to, stát se dobrou strážkyní? 

Stejně jako oba předchozí díly, i ten třetí je nabitý akcí, Rose už má prostě v povaze přitahovat nebezpečí na každém kroku. Nikdo jí však nemůže upřít schopnost se dokonale vyrovnat s problémy. I když bez přátel by to asi taky nešlo. Čas od času se totiž musí objevit někdo, kdo se za vás postaví a půjčí vám svou sílu, když už nemůžete dál. Kdo se vás snaží pochopit, i když si celý svět myslí, že jste blázni. Kdo vás podporuje bez ohledu na to, že si tím sám zadělává na problémy. 

Stínem políbená je opět o vztazích a dospívání, na hrdinech je poznat, jak se vyvíjejí a uvědomují si, že svět za branou Akademie je nebezpečné místo. Navíc všem pozvolna dochází, že zákonitosti jejich světa se mění. Strigojové už nejsou jenom pasivní pozorovatelé číhající v temných uličkách na svou kořist. Stávají se regulérními soupeři ochotnými vydat se do nelítostné akce. A Morojové jim musí čelit za pomoci svých strážců i bez nich. 

Třetí díl Vampýrské akademie je v jistém smyslu přelomový a to především pro Rose, z jejíhož pohledu je příběh vyprávěn. V průběhu terénního cvičení a především ve strhujícím závěru si začíná uvědomovat, že svět už pro ni nikdy nebude stejný a že bezstarostná teenagerovská léta jsou za ní. Teď stojí před volbou, která možná navždy změní její život. Vybere si správně?

Žádné komentáře:

Okomentovat