Richelle Mead - Krvavý slib


Zdálo se, že Rose má všechno, po čem toužila. Uspěla v terénním cvičení, což zvýšilo její šance stát se Lissinou strážkyní, konečně se jí podařilo vyřešit komplikovaný vztah s Dimitrijem a za pomoci Christiana výrazně napomohla ochránit školu před Strigoji. Když už to vypadalo, že jejímu štěstí nic nestojí v cestě, ukázal osud svůj zvrácený smysl pro humor a Rose znovu stojí před nelehkým rozhodnutím - koho vybere? Lásku svého života nebo nejlepší přítelkyni? 

Začátek čtvrtého dílu nás přenáší do Ruska, kam Rose odjela pátrat po Dimitrijovi. Ten byl totiž během bitvy se Strigoji na školních pozemcích zajat a následně proměněn. Rose dobře ví, že ten Dimitrij, kterého znala, by si nepřál žít jako Strigoj ani o minutu déle, než je nutné, a právě proto se vydává na nebezpečnou výpravu přes půlku světa, aby ho zabila. Otázka zní, jestli na to bude mít dost síly. 

Putování po největší zemi světa s sebou přináší řadu překvapivých setkání, z nichž některá jsou velmi bolestná. Jiná však mohou přerůst v pevné přátelství na celý život nebo vztahy ještě hlubší. Rose se do celé akce za záchranu Dimitrije vrhla poněkud bezmyšlenkovitě a teprve za pochodu vymýšlí, jaký další krok podniknout. To ji jako obvykle dostává do problémů, ne-li do ohrožení života. Zabít svou životní lásku a učitele v jedné osobě se totiž velmi snadno může proměnit v sebevražednou misi... 

Protože Rose je od Lissy vzdálená tisíce mil, její příběh sledujeme jen zpovzdálí. To ale neznamená, že je princezna Dragomirová v bezpečí. Spíš naopak. Když její nejlepší kamarádka zmizela, Lissa ze zvládne dostat do problémů sama. Bez Rose se cítí osamělá a zrazená, nikdy ale neměla problém najít si nové přátele. I když tentokrát by ji to mohlo stát mnohem víc, než jen šrám na bezchybné pověsti. 

Protože je to pořád stejná série, nesmí chybět naše oblíbené postavy, byť některé z nich prodělaly zvláštní vývoj. Richelle ale do příběhu uvádí i hrdiny nové. Třeba Sydney Sageovou, zodpovědnou alchymistku (členku organizace spolupracující s Moroji) přidělenou do Ruska, která Rose tahá z problémů, nebo tajemného Abe Mazura, s nímž by se nikdo nechtěl dostat do křížku. A nováčci přicházejí i na Akademii svatého Vladimíra. Třeba Avery Lazarová, prominentní královská, která svoji rodinu tak trochu ztrapnila u královského dvora, a proto ji otec radši odklidil, i když školní léta má už dávno za sebou. 

Stejně jako předchozí díly, i tento je vyprávěn z pohledu Rose a nechybí proto její vtipné komentáře, sarkasmus a spousta impulzivity. A protože Rose svou kamarádku sice opustila, ale rozhodně na ni nezapomněla, můžeme nahlédnout do hlavy i Lisse a kontrolovat, co se vlastně děje v Americe. 

Na akci jsme si u Vampýrské akademie už tak nějak zvykli, takže není třeba podotýkat, že i ve čtvrtém díle je jí dost a dost. Snad následující pokračování bude o něco klidnější, abychom si před velkým finále všichni vydechli. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat