Richelle Mead - Spoutáni magií


Rose se vydala na dlouhou strastiplnou pouť na Sibiř, aby zachránila svou životní lásku před životem bez duše, ale selhala. A co je horší, ze svého milence si udělala smrtelného nepřítele. Dimitrij je Rose na stopě, a protože už ví, že ji nikdy nezíská na svou stranu, je odhodlán ji zabít. Pro oba dva je totiž jeden svět příliš malý... 

Přes veškerou snahu, nedokázala Rose dovést svou téměř sebevražednou misi k vítěznému konci. Jen tak tak vyvázla z doupěte Strigojů a vrátila se zpátky do Spojených států, aby se znovu připojila ke své nejlepší kamarádce Lisse. Její problémy ale zdaleka nekončí. Nejenže je Dimitrij naživu, ale dokonce je jí na stopě a vše nasvědčuje tomu, že jen čeká na vhodnou příležitost, aby zaútočil. Rose ale musí myslet taky na svou budoucnost. Čeká ji maturita a po ní přesun ke královskému dvoru, kde se zřejmě rozhodne o jejím dalším osudu. 

Přestože ruské putování se pro naši dhampýrku ukázalo neúspěšné, může si připsat k dobru aspoň jeden úspěch. Zjistila informaci, která by mohla od základu proměnit morojský svět. Pokud jsou zvěsti, které zaslechla na Sibiři, pravdivé, Strigoje by možná bylo možné přivést zpátky. Jak ale zjistit správný způsob, když jediná osoba, jíž se něco podobného povedlo, se nestýká s lidmi, a její bratr sedí v přísně střeženém morojském vězení? 

Milovníci Rose, jejích ztřeštěných nápadů, nedomyšlených plánů a ukvapených rozhodnutí, nebudou zklamaní ani tentokrát. Autorka nás z důvěrně známého prostředí Akademie svatého Vladimíra odvádí pryč na královský dvůr, kde se mají odehrávat další osudy našich hrdinů. Lissa, jakožto poslední ze své rodiny a vlastně celého rodu Dragomirů, je pro královnu mimořádně zajímavá a mohla by se stát významnou hráčkou na poli politiky. Pokud tedy sama bude chtít. 

V pátém díle se na scéně objevují postavy, které už důvěrně známe, stejně jako postavy zcela nové. Většina těchto nováčků sice nedostává moc prostoru, ale přesto jsou pro příběh a jeho vývoj nesmírně důležití. Pokud jde o hrdiny, s nimiž už se známe, někteří konečně dostávají šanci se pořádně projevit a čtenáři se díky tomu dozvědí víc o jejich osobnostech a pohnutkách, některé postavy se dokonce chovají tak, jak by to od nich nikdo nečekal. Jmenujme třeba vždy čestného Eddieho nebo zlozvyky prolezlého Adriana Ivaškova. :) 

Pátý díl má všechno, co od správné young adult knihy čekáte - napětí, romantiku i nečekané zvraty. Richelle Mead nás nešetří, na tempu neubírá a závěr knihy je jedním z nejpřekvapivějších vyvrcholení vůbec. Nezbývá, než se začíst do posledního dílu, abychom se konečně dozvěděli, jak to vlastně celé dopadne a jestli se postavy dočkají svého šťastného konce...

Žádné komentáře:

Okomentovat