Richelle Mead - Poslední oběť


Hrdinové Vampýské akademie mají šťastně po maturitě a zabydlují se na královském dvoře, ale jejich život nemá být snadný. V předchozích dílech autorka situaci tak zamotala, že bude otázkou velké zručnosti a ještě většího štěstí celý příběh zase rozplést. Zvládnou naši oblíbenci vyváznout bez šrámů na těle i na duší? 

Rose je sice mistrní v dostávání se do malérů, ale takhle špatně na tom ještě nebyla. Trčí uvězněná v maličké cele a čelí obvinění z vraždy. A to ne jen tak ledajaké, ale rovnou královraždy. Královna Taťána byla brutálně probodnuta stříbrným kůlem a všechno nasvědčuje tomu, že v tom má prsty naše oblíbená malá dhampýrka. Její přátele nevěří, že by něco podobného spáchala, ale potřebují pro ni získat čas. Rose musí zmizet z královského dvora a ostatní se mezitím pokusí očistit její jméno. 

Původní plán je prostý - Rose zůstane ukrytá na bezpečném místě spolu s Dimitrijem a alchymistkou Sydney. To by ale nebyla naše hrdinka, aby se nezačala tomuto plánu vzpírat. Zvlášť když má nápad jak umožnit Lisse stát se právoplatnou členkou královské rady. Těsně před smrtí královna Rose napsala vzkaz a teď je jen na ní, jak s ním naloží. Rozhodně ale nebude sedět se založenýma rukama. 

A dění na královském dvoře? Lissa s přáteli se horlivě snaží zjistit pravdu o Taťánině vraždě, ale situace se poněkud zkomplikuje, když začne volba nového vládce. Všichni vědí, že potřebují co nejvíc času. A způsob, jak ho získat, mají přímo před nosem - je to Lissa, poslední členka rodu Dragomirů, která se zničehonic ocitá v boji o královský trůn, o nějž nikdy nestála. 

Závěrečný díl série je plný nečekaných zvratů a šokujících rozuzlení. Jednotlivé postavy si začínají až bolestně uvědomovat, co to znamená být dospělý a zodpovědný a že bezpečnému životu na školních pozemcích už definitivně odzvonilo. Čelí výzvám a bojují s nepřáteli i se sebou samými, aby zjistili, kdo ve skutečnosti jsou a kam patří. Každý si musí v životě najít své místo. Některým to ublíží, jiné to potěší, ale nikdo už nikdy nebude stejný. 

Pokud srovnáte první a poslední díl, pochopíte, jak moc se naši hrdinové změnili. Rose je pořád ta impulzivní rebelka, ale mnohem víc si uvědomuje, že skutečný život je o něčem jiném. Lissa se ze všech sil snaží nést odkaz své rodiny a hrdě ho reprezentovat. A obě dvě potřebují ve svém snažení oporu - v sobě navzájem i v dalších přátelích a partnerech. I když... komu vlastně můžou věřit? 

Poslední oběť je rozhodně důstojnou tečkou za celou sérií. Kombinuje v sobě všechno, co jsme si oblíbili už v předchozích dílech a přidává neopakovatelnou atmosféru. Je tady akce, romantika, výhry i zklamání. Celé to má jen jednu chybu na kráse - že je to skutečně poslední díl.

Žádné komentáře:

Okomentovat