Charlie Lovett - Dobrodružství milovníka knih


Co se stane, když se spojí láska ke knihám, poklidná krajina anglického venkova a obrovská záhada? Poměrně zábavné čtení, které potěší srdce každého správného knihomola. Hlavní hrdina románu je totiž knihami a především starými knihami doslova posedlý. Největší dobrodružství jeho života přitom začíná úplně nevinně - nalezením obrázku... 

Peter Byerly je americký sběratel a restaurátor vzácných tisků a tak trochu asociál. Před světem se uzavírá ve své dílně nebo v knihovně, zaprášené svazky na policích mu stačí ke štěstí. Jediným, kdo ho dokázal vytáhnout z jeho ulity, byla jeho žena Amanda. Ta však bohužel zemřela a Peter se musí naučit žít bez ní. Usoudí proto, že by bylo rozumné na čas změnit prostředí a odjede do staré dobré Anglie. A právě tam na něj čeká životní dobrodružství. 

Začne to úplně nevinně. Při prolistovávání knih v antikvariátu Peter narazí na portrét dámy, která se neuvěřitelně podobá jeho zesnulé manželce. Byl by přísahal, že je to ona, kdyby obrázek nepocházel z 19. století. Autor se podepisuje pouze iniciálami M. B. a nikde o něm není jediná zmínka. Přesto je Peter odhodlán přijít záhadě portrétu na kloub, přičemž ho jeho pátrání zavede na stopu jedné z největších literárních záhad... 

Příběh se odvíjí ve třech časových rovinách, které spolu zdánlivě nesouvisí, ale dohromady vytváří ucelenou mozaiku. V první řadě je to hlavní dějová linie z Peterovy současnosti zabývající se pátráním po původu tajemného akvarelu, dále linka Peterovy minulosti, v níž je čtenáři představen jeho vztah s Amandou, a nakonec je to příběh jedné nenápadné knížečky, která se Peterovi dostane do rukou a mohla by od základů změnit literární historii. Respektive vysvětlit jednu z jejích velkých záhad. 

Nedá se říct, že by kniha byla nějak mistrovsky napsaná, ale přesto příjemně plyne. Autor se nedokáže vyvarovat opakování slov nebo příliš kostrbatých větných konstrukcí. Patrné je to hlavně v úvodních několika kapitolách. Jak se však příběh rozjíždí a tempo graduje, přestanete drobné stylistické nedostatky vnímat a budete se soustředit jen a pouze na příběh. 

Přestože jistá akční linie je přítomná, celé vyprávění je hlavně o hluboké lásce ke knihám a obdivu k nim. Vztah, který si se starými tisky Peter vytváří, je až intimní a nedá se snadno popsat. To musíte zažít. Z příběhu dýchá atmosféra knihoven a stovek zaprášených svazků skrývajících netušené příběhy. Pro Petera jsou knihy tím, čím jsou pro jiné lidi. Jsou to jeho nejvěrnější přátelé, kteří ho nikdy nezradí ani nenechají samotného. Takovou lásku dokáže pochopit jen někdo, kdo je na tom podobně. 

Dobrodružství milovníka knih není kniha nijak zvlášť náročná, spíš naopak. Je to příjemné oddechové čtení, u kterého nemusíte moc přemýšlet, pouze se necháváte unášet jeho atmosférou a čekáte, jak to dopadne. A protože láska ke knihám není většině z nás neznámá, žádný správný knihomol by neměl tenhle román minout.

Žádné komentáře:

Okomentovat