Sarah Moore Fitzgeraldová - Jablečný koláč naděje


Obyčejné irské pobřežní městečko, obyčejní středoškoláci a jedno výjimečné přátelství, které mělo vydržet navěky. Člověk však míní a život mění. A někdy stačí strašně málo, aby se život převrátil vzhůru nohama. Ale i v těch nejtěžších chvílích hoří plamínek naděje. Stačí si ho pečlivě hýčkat, aby nezhasl. 

Oskar Dunleavy byl normální šťastný kluk oblíbený v kolektivu, s každým vycházel a nikdy neměl problém se známkami. Navíc dokázal upéct ten nejlepší jablečný koláč na světě. Koláč, který dokázal lidi zbavit žalu, dát jim zapomenout na jejich problémy a nechat je zase se radovat ze života. Protože někdy stačí málo, aby se váš život zlepšil. Třeba jen o kousínek. 

Oskar se téměř celý život, vlastně od chvíle, kdy se přestěhoval do jejich domu, přátelí s Meg. Jsou to sousedi, z pokojů na sebe vidí a zvykli si povídat si z okna. Navzájem se svěřují, naprosto si věří a jejich přátelství začne přerůstat v city mnohem hlubší. Pak ale nastane zlom - Meg se bude stěhovat na Nový Zéland. Je to jen na půl roku, ale přesto se tam dívce nechce. Jako by tušila, že se stane něco zlého, co navždycky ovlivní její život... 

Meg a Oskar si byli blízcí, vzdálenost, která je dělí, však může všechno změnit. Najednou tady nejsou žádné večerní sešlosti u okna, svěřování se, nabídnutá pomocná ruka. Přátelé jsou odkázaní na e-maily, ale to může být žalostně málo. Internetová komunikace rozhovor z očí do očí nenahradí a kdysi pevná pouta se mohou velmi snadno přetrhat. 

Jablečný koláč naděje je poetickým příběhem velkého přátelství překonávajícího překážky. Je to vyprávění o dospívání, jistotách i nejistotách života, zradách, omylech i životních pravdách. O tom, že některé věci jsou křehké a jiné nic nezničí. A že ne všechno je takové, jaké se to na první pohled jeví. 

Pokud hledáte nějaké milé odpočinkové čtení na jeden večer nebo podzimní odpoledne, je Jablečný koláč naděje tou správnou volbou. A když si k němu dáte i ten skutečný jablečný koláč a hrnek čaje, bude výsledek o to lepší.

Žádné komentáře:

Okomentovat