Jane Austenová - Pýcha a předsudek


Jeden z nejslavnějších milostných příběhů asi není potřeba zdlouhavě představovat. Snad všechny jsme o něm slyšely a nejedna z nás sní, že potká svého pana Darcyho. Však se tento román Jane Austenové dočkal celé řady adaptací a více či méně povedených pokračování. O rozličných filmových a seriálových verzích ani nemluvě.

Manželé Bennetovi mají pět dcer, které by bylo záhodno zabezpečit. A jelikož náleží ke střední vrstvě a navíc jsme na počátku 19. století, jediným přijatelným řešením je sňatek. Není se tak co divit, že když se do blízkého Netherfieldu nastěhuje mladý, bohatý a svobodný gentleman, vidí v tom všechny místní slečny svou šanci. Muž v určitém postavení se přece neobejde bez manželky. A kde jinde by ji měl hledat, než v sousedství?

Jakmile nový nájemce, pan Bingley, dorazí, neváhá se zapojit do společenského života ve městečku a každého si hravě získá. Jeho samotného pak upoutá nejstarší dcera Bennetových Jane, proslulá svou krásou. Pan Bingley ovšem není jediným obyvatelem Netherfieldu. Spolu s ním do kraje přibyli i jeho dvě sestry, manžel starší z nich a také jeho nejlepší přítel pan Darcy. Právě ten vzbudí pro své pyšné a odměřené chování v místních silnou nelibost a snad nejvíce zaujatá je proti němu Janina sestra Elizabeth. To ovšem ještě netuší, že právě ona našeho hrdopýška zaujme. Má tento pár vůbec nějakou šanci nalézt společnou řeč?

Pýcha a předsudek je společenským románem, který skvěle vystihuje prostředí, jež Austenová znala nejlépe. Poklidný rodinný život je v centru všeho dění a jednotliví aktéři se z něj jen zřídka nechávají vytrhávat. Život plyne ve víru plesů, večírků, společenských obědů a zdvořilostních návštěv. Celé to hemžení má ve skutečnosti jen jeden cíl. Najít neprovdaným dcerám manžely a svobodné pány oženit.

Jane Austenová žila v době, kdy jediným možným způsobem, jak ženu z její společenské vrstvy zaopatřit, byl sňatek. Mohla se pochopitelně také stát guvernantkou, na to však potřebovala výborné vzdělání. Věno, společenská prestiž a výhody hrály ve volbě životního partnera zásadní roli a jen málokdo si mohl dovolit ten luxus, aby se zamiloval a uzavřel manželství z lásky. Přesně proti tomuto stereotypu se Austenová bouřila a svým hrdinkám proto dopřává téměř ideální vztahy.

Elizabeth Bennetová, hlavní hrdinka příběhu, je na svou dobu žena nesmírně moderní. Chce se provdat z lásky, ale nejen to. Touží po manželovi, který ji bude brát jako rovnocennou partnerku, protože se jen nerada někomu podřizuje. Ráda se baví pošetilostmi ostatních a sama si zakládá na tom, že jakožto nestranný pozorovatel dokáže skvěle rozklíčovat lidské povahy. To jí ovšem nezabraní v řadě zásadních omylů vycházejících z předsudků, jimž se snaží nepodléhat.

Její sestra Jane je dobrá duše připravená si o každém myslet jen to nejlepší. Nevěří, že svět by mohl být špatný, nebo že v něm žijí nečestní lidé. Její sklon dívat se na svět v tom nejlepším světle ji sice drží dobře naladěnou, ale nedokáže ji ochránit před špatností, která je všude okolo.

Mužské protějšky obou sester by už nemohly být odlišnější. Bingley je dobrosrdečný mladík, který však neoplývá nijak přehnaným sebevědomím a spíš než na své mínění se spoléhá na přítele. To ale taky může vést ke katastrofě a zničit jeho štěstí navždy. Darcy je z dobré rodiny, což ho vede k víře, že je lepší než ostatní. K lidem pod svou společenskou úrovní se chová přezíravě a téměř s pohrdáním. Jestli má dojít svého štěstí, bude nejspíš muset svůj postoj zcela přehodnotit.

Jane Austenová umístila na stránky svého románu i celou řadu dalších postav, z nichž některé jsou vyloženě komické. Rozhodně se jí však podařilo vytvořit pestrou charakterovou kresbu plnou obyčejných lidiček, kteří se dopouštějí přehmatů a ve své touze po štěstí musí často nemálo obětovat.

Pýcha a předsudek je sice romantickým příběhem, ale je to i mnohem víc. Lehkost, s jakou Austenová nechává na papíře ožívat své postavy, z ní činí skutečnou zakladatelku moderního anglického románu. Není náhodou, že její knihy čteme po více než dvou stech letech se stále stejným zaujetím a že mnohé čtenáře nadto láká slavnou autorku napodobit. V románu se sice nedočkáte žádných vášnivých citových projevů ani nervydrásajících dobrodružných situací, ale rozhodně si vás získá svým jemným humorem, smyslem pro ironii a lehkostí, s níž je vyprávěn. A jako tisíce čtenářů před vámi, i vy budete postavám přát, aby se dočkaly svého šťastného konce. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat