Richelle Mead - Vampýrská akademie


Lissa a Rose jsou nejlepší kamarádky už od chvíle, kdy se vedle sebe v první třídě posadily, a přestože jsou každá úplně jiná, báječně jim to spolu klape. Lissa je morojská princezna, poslední svého rodu, Rose je dhampýrka, která jí přísahala chránit až do posledního dechu. Přesně to je důvod, proč se obě dívky rozhodnou opustit Akademii svatého Vladimíra, kde společně studují. Ale jejich život na útěku nemůže trvat věčně... 

Příběh začíná ve chvíli, kdy jsou dívky dopadeny skupinkou strážců ze školy v čele s charismatickým a prakticky neporazitelným Dimitrijem Belikovem. Přes veškerou Rosinu snahu jsou obě dívky odvedeny zpátky na Akademii a rozhoduje se o jejich dalším osudu. Zatímco Lissa vyvázne prakticky bez trestu, kdo by ji taky z útěku obviňoval, Rose to má schytat za obě. Mimo jiné jí hrozí vyloučení ze školy, což by znamenalo, že se nikdy nestane Lissinou strážkyní. A to je asi to nejhorší, co by se Rose mohlo stát. 

Před vyhozením nakonec Rose zachrání Dimitrij, který předtím obě dívky dopadl. Pro dhampýrku to sice znamená spoustu tréninků navíc, ale to je nízká cena za zajištěnou budoucnost. Stačí však pár dní zpátky ve škole a situace se opět začne komplikovat. Někdo si očividně přeje dívkám připomenout, proč vlastně utekly. Vyžene je znovu? 

Příběh je vyprávěn z pohledu dhampýrky Rose, která je impulzivní, prostořeká a tak trochu trpí neúctou k pravidlům. Většinou nejdřív jedná a pak teprve přemýšlí, což ji dokáže dostat do maléru. Zvlášť když se řídí spíš city než zdravým rozumem. Lissa je její pravý opak. Křehká blondýnka vyniká v diplomacii a svoji kamarádku se snaží krotit jak jen může, ovšem když si Rose postaví hlavu, nic ji nezastaví. 

A protože Vampýrská akademie je příběh o teenagerech, nesmí chybět ani pěkní kluci. Rose nikdy nepatřila k upejpavkám a příslušníci opačného pohlaví o ni projevují nebývalý zájem. Škoda, že ten jediný, o kterého by stála ona, se zdá jako z kamene a povinnost je pro něj důležitější než jakýkoliv milostný vztah. Liss nikdy neměla problém najít si přítele. Její milá povaha všechny přitahuje a tak není překvapivé, že se o ni zajímají i kluci podle Rose zcela nevhodní... 

První díl série skvěle představuje zbrusu nový vampýrský svět, který má přísná pravidla, ale přesto se v něm stávají nepředvídané věci. Nasazené tempo vyprávění i zápletka dávají tušit, že s Rose si v budoucích pokračováních užijeme ještě spoustu legrace. Co by to bylo za život, kdybyste ho nenasazovali pro ty, na nichž vám záleží?

Žádné komentáře:

Okomentovat