Roald Dahl - Karlík a továrna na čokoládu


Řekla bych, že existuje málo lidí, kteří by neznali příběh malého, skromného chlapce, na kterého se usměje štěstí a dostane možnost setkat se s trošku šíleným výrobcem čokolády. Možná ne z knihy, ale určitě z filmu, kde zazářil Johnny Depp v roli potrhlého pana Wonky. Přiznám se, že tenhle film patří k mým nejoblíbenějším. Má úžasnou atmosféru a je tam čokoláda! A to úplně všude. 


Karlík je malý, hubený kluk, který nepochází ze zrovna bohaté rodiny. Spíš naopak. Všichni jsou rádi, že sotva přežívají a o něčem jako čokoláda se jim může leda tak znát. Jediný den, kdy si můžou vychutnat tuhle pochoutku, jsou Karlíkovy narozeniny. Celá rodina žije v městečku, kde se čirou náhodou nachází i továrna pana Wonky, která vyrábí tu nejlepší čokoládu na světě. A jednoho dne majitel továrny vyhlásí honbu za návštěvou čokoládovny. Do pěti čokolád ukryje pět zlatých kupónů. Pět dětí, které jeho kupony naleznou, bude moct navštívit jeho továrnu. A jelikož se jedná o pohádkový příběh, je čtenáři jasné, že i chudý Karlík kupon pod obalem nalezne. 

Děj v knize není nijak složitý. Pokud jste viděli film, tak vlastně znáte i knihu. Film se totiž přesně drží předlohy, něco je v něm dokonce navíc. Filmaři se rozhodli přiblížit nám minulost a dětství pana Wonky. Tyhle události byste v knize hledali zbytečně. 

Stejně jako příběh samotný, ani postavy nejsou nijak složité. Vždyť se jedná o děti! Jsou opravdu striktně rozdělené na ty hodné a ty zlé, ale to v pohádkách bývá, proto to člověka nemůže nijak zvlášť překvapit. Kniha ale ukazuje, že zlo bývá potrestáno a že se vyplatí být hodný. I když my dospělí víme, že v životě to tak jednoduché nebývá, je hezké se vrátit do dětských let, kdy jsme věřili v poctivost a nesobeckost ostatních lidí.

Musím říct, že jsem moc ráda, že jsem se knihu rozhodla přečíst. Není to literární dílo hodno Nobelovy ceny, není tam složitý děj ani psychologický rozbor všech postav, ale ta dětská naivita a fantazie pana Wonky to vše předčí. Karlík a továrna na čokoládu patří ke krásným pohádkovým příběhům, které určitě jednou budu číst svým dětem. 

A mimochodem. Frozie má taky ráda šokolate, hlavně tu oříškovou :)

Žádné komentáře:

Okomentovat