Sarah Crossan - Dech


Představte si svět, ve kterém neexistuje příroda. Svět, kde se neprojdete mezi stromy. Svět, kde za každý nádech musíte platit hříšné peníze... 


Před dávnými lety došlo na Zemi ke Zlomu. Veškerá zeleň byla zničena, vzduch se ztratil a přeživší obyvatelé se přesunuli do kapsulí. Obrovských měst s uměle vytvářenou atmosférou, kde se za kyslík musí platit a jen prémiové si mohou dovolit život jako před Zlomem. Chcete tančit, sportovat, mít sex? Pokud nemáte dost peněz na vzduch, můžete na to zapomenout. Dokonce i uživit jediné dítě je pro neprivilegované občany neuvěřitelně složité. Dřít do úmoru, pár hodin si odpočinout a začít nanovo. Žádný volný čas, žádné koníčky. Jak taky, když vysoké účty za kyslík čekají na zaplacení. 

Bea se narodila v rodině pomocných pracovníků. Její rodiče si dítě přáli tolik, že jim nevadí pracovat ve dne v noci, jen aby dceři zajistili lepší budoucnost. A jedinou Beinou snahou je dostat se mezi prémie, privilegované, kteří mají vzduchu dostatek. A tam vedou jenom dvě cesty - výborné studijní výsledky nebo sňatek s prémiem. Bee je šestnáct, na svatbu má času dost, ale lepší život pro sebe i své rodiče chce hned. Její jedinou šancí je stát se pracovnicí ministerstva. Dokáže to? 

Quinn patří mezi prémie. Jeho otec zastává vysokou pozici u Dechu, skupiny zásobující kapsuli vzduchem, a může mít dětí, kolik se mu zachce. Poplatky za kyslík ho neničí, žije v pohodlném domě, s manželkou nemusí přemýšlet o tom, kolik dětí si mohou dovolit. Jeho život je přesně takový, jako před Zlomem. Quinn, na rozdíl od Bey, výborné studijní výsledky nepotřebuje, může hrát svůj milovaný fotbal a vodit si domů dámské návštěvy. Co víc si může obyčejný šestnáctiletý kluk přát? 

A pak je tady Alina. Dívka, která už dávno přišla o rodiče a jejíž život je dennodenním bojem o přežití. Patří k tajnému hnutí rebelů, kteří nejsou spokojení s životem v kapsuli. Vědí totiž, že žít se dá i jinak. Bez hranic kapsule, bez Dechu a bez lidí, kteří na vás stále dohlížejí. Snaží se vybudovat nový, lepší svět tam venku. Ale... jaká je jejich šance na úspěch? 

Život v kapsuli je to jediné, co lidé znají. A měli by být šťastní, že v ní můžou žít. Jinak by totiž dávno zemřeli. Jenže co když je všechno jinak? A co když najednou zjistíte, že vám všichni lhali? 

Příběh je líčen střídavě z pohledu Aliny, Bey a Quinna. Třech lidí, které svede dohromady náhoda a kteří si můžou být navzájem nesmírně užiteční. Jejich životy už se od sebe nemohou lišit víc, a přesto najdou společnou řeč. Lidé, spojení osudem, kteří ve skutečnosti chtějí totéž. Právo nadechnout se svobodně. 

Dech patří k dystopiím, které si mě získaly. Svým nápadem i formou zpracování. Postapokalyptická budoucnost, která nám tu je předkládána, vlastně nemusí být až tak nereálná. Vzhledem k tomu, jak soustavně ničíme svou planetu se klidně může stát smutnou realitou. V tuhle chvíli jen musíme doufat, že vzduch nedojde. A při tom čekat na to, co přinese pokračování téhle série. Má lidstvo vůbec nějakou naději?

Žádné komentáře:

Okomentovat