Soman Chainani - Škola dobra a zla: Svět bez princů



Sofie a Agáta tvrdě bojovaly, aby si vydobyly svůj šťastný konec. Teď ho mají, ale zdá se, že všechno není tak, jak si představovaly. Doma v Gavaldonu jsou za celebrity, ovšem všechno má svůj omezený čas trvání. Jejich sláva pomalu mizí a jak si zvykají na běžný každodenní život, začínají si naplno uvědomovat, že tohle rozhodně není pohádka... 

Celý Gavaldon slaví, že prokletí vesnice konečně zmizelo. Dvě odvážné dívky totiž dovedly Školu dobra a zla opustit a vrátit se domů. Ze začátku vypadá všechno idylicky, ovšem zdání klame. Především Sofie s Agátou už nejsou těmi dívkami, které vesnici před časem opouštěly. I když se to nezdá, zkušenosti z pohádkové školy je změnily. Nemluvě o tom, že začínají pochybovat, zda byl jejich šťastný konec skutečně tak šťastný... 

Když na Gavaldon zaútočí skupina maskovaných bojovníků a začne vesnici systematicky likvidovat, někdo musí zakročit. Zvlášť když mají jeden speciální požadavek - Sofii. Agáta se cítí provinile, protože to její přání sem útočníky přivolalo, a rozhodně nehodlá kamarádku jen tak opustit. Když je proto blondýnka odvlečena do lesa, následuje ji a povede se jí dostat zpátky do pohádky. Která je ale tentokrát úplně jiná. 

Oba hrady bývalých škol zůstaly zachovány, jejich osazenstvo se však výrazně proměnilo. Ze Školy dobra je najednou dívčí penzionát, kdežto Škola zla vyučuje výhradně chlapce. Pohádka Sofie a Agáty totiž inspirovala i ostatní dívky k tomu, aby si uvědomily, že kluky vlastně k ničemu nepotřebují a že si velmi dobře poradí i bez nich. To ovšem princové a zloduši nemůžou nechat jen tak a hodlají se mstít. Obě školy stojí na pokraji války a tím jediným, kdo ji může zažehnat, jsou právě Sofie s Agátou. 

Druhý díl nás zavádí zpátky do kouzelného světa pohádek, které ovšem tentokrát fungují trošičku jinak. Z původních dvou skupin - tedy padouchů a dobrodinců - zůstala jen vzpomínka. Místo toho se uzavírají pevná přátelství a spojenectví mezi do té doby nesmiřitelnými nepřáteli a princezny nově stojí proti princům. Každá pohádka se totiž dá přepsat, když je k tomu trocha vůle. 

Agáta a Sofie jsou stále naprostými protiklady, ale zároveň jsou si podobnější, než by se mohlo zdát. Obě prostě jenom touží po svém šťastném konci. Otázkou zůstává, jaký to bude. V nové škole s novými pravidly je navíc mnohem snazší zapomenout na to, kým ve skutečnosti jste. Čarodějnice nebo princezna, to už nehraje roli. A snad právě proto si čarodějnice osvojují princeznovské vlastnosti a princezny zase ty čarodějnické. Naplno se ukazuje, že každý v sobě má jak dobro, tak zlo a záleží jenom na tom, co v kterou chvíli převáží. 

V druhém díle dostávají více prostoru některé vedlejší postavy, které čtenáři znají už z první knihy, a naplno se projevují jejich charaktery. Spoustu hrdinů má člověk šanci lépe poznat a spojit si střípky informací o nich do uceleného obrázku. A navíc se objevují i úplně nové postavy, jejichž úmysly zůstávají zahaleny rouškou tajemství. 

Pokračování Školy dobra a zla s názvem Svět bez princů představuje pohádkový svět tak trochu naruby. Z dívek se zde stávají emancipované mrchy a z kluků pro změnu mstiví násilníci. A smířit tyhle dvě znesvářené skupiny je snad ještě těžší úkol, než udržovat v rovnováze dobro a zlo. Zvlášť když vůbec není jasné, jaký šťastný konec bude pro Agátu se Sofií tím správným...

Žádné komentáře:

Okomentovat