Soman Chainani - Škola dobra a zla: Poslední navěky


Už dvakrát se Sofie s Agátou pokusily napsat své pohádce šťastný konec a dvakrát selhaly. Vysloužit si štěstí je totiž mnohem těžší, než by se mohlo na první pohled zdát. Teď mají děvčata třetí a poslední šanci uzavřít svou pohádku. Protože když se jim to nepodaří, pohádkový svět, jak ho všichni znají, nenávratně zmizí... 

Agáta se rozhodla svoji kamarádku opustit a vrátit se do Gavaldonu k matce i s princem svých snů. Všední realita, kterou si představovala, se ale nekoná. Namísto poklidného života v Zálesí po boku milovaného prince tvrdnou oba v matčině domě, aby se ukryli před pronásledováním, a jejich vztah začíná dostávat trhliny. Zdá se, že pokud mají nalézt své navěky, budou muset ještě jednou otevřít dveře do světa pohádek. 

Sofie je na rozdíl od své přítelkyně šťastná. Konečně našla lásku, po níž tak dlouho prahla, a už si ji nenechá vzít. Její vyvolený Rafal je navíc okouzlující a nesmírně mocný a plánuje z ní udělat královnu všeho zla. Kdo by mohl podobné nabídce odolat? Zvlášť když Sofie celý život tuší, že se narodila pro něco velkého a nespokojí se s málem. 

Agáta s Tedrosem pronikají zpátky do pohádkové říše, aby zachránili svou kamarádku před Rafalem i jí samou. Hodně ale záleží na Sofii, jestli se zachránit nechá nebo jestli o nějakou záchranu vůbec stojí. Nemluvě o tom, že tentokrát jde o mnohem víc, než jen šťastný konec dvou kamarádek. Jejich příběh totiž možná zachrání nebo naopak zničí celý kouzelný svět. 

V závěrečném díle trilogie se pohádkový svět dostává na pokraj války. Stojí proti sobě dobro se zlem a ani jedno se nezastaví, dokud to druhé nesmete z povrchu země. Rafal si chce diktovat své vlastní pohádky a začne tím, že změní všechny šťastné konce. Hrdinové, kteří si svá vítězství vybojovali už před desítkami let, se tak vrací na scénu a znovu musí bojovat o přežití. Nemluvě o tom, že tentokrát se do boje pouští i lidé, jejichž pohádka ještě nezačala. 

Ve Škole dobra a zla je všechno vzhůru nohama. Dobro nikdo nepotřebuje, a tak jsou princezny a princové nuceni přidat se ke zlu a školit se ve všech možných způsobech zabíjení a ubližování, což se jim ze srdce příčí. Ovšem kdo se neoddá zlu, nemá šanci na přežití. Rovnováha v pohádkovém světě visí na vlásku, slunce mizí z oblohy a do závěrečné velké bitvy už moc času nezbývá... 

Na scéně se opět objevují hrdinové známí už z předchozích dílů, ovšem přicházejí i noví. Čtenáři narazí především na hrdiny dětských pohádek, kteří už ovšem poněkud zestárli a dávno nejsou těmi krásnými princeznami a statečnými princi. Přesto je s nimi zábava a alespoň můžete zjistit, co se v pohádkách nepíše - totiž jak to pokračuje po onom "šťastně až navěky". Navíc mají jednotlivé postavy nesmírně propracované charaktery a jejich jednání se řídí vnitřní logikou. Často vám sice půjdou pěkně na nervy a ruka vás bude svrbět touhou jednu jim vlepit, ale nepřestanete jim fandit. 

Autor střídá vyprávění z pohledu Agáty a Sofie, takže si skládáte obrázek na základě toho, co vnímají a častěji spíš nevnímají tato děvčata. Kniha přináší řadu zvratů a nečekaných odhalení a až do poslední stránky nebudete vědět s jistotou, jak to vlastně celé skončí a čí navěky zvítězí. 

Škola dobra a zla: Poslední navěky je báječným ukončením pohádkové série. Nechybí zde ta správná pohádková atmosféra, boj dobra se zlem ani sympatičtí hrdinové a jejich neutuchající škádlení a pošťuchování. Je to zkrátka tak trochu jiná pohádka. A ta si přeci zaslouží svůj šťastný konec.

Žádné komentáře:

Okomentovat