Suzanne Collinsová - Hunger Games: Vražedná pomsta


Hladové hry skončily a život se pomalu vrací do normálu. I když... jak se to vezme. Katniss je na tom po svém vítězství snad mnohem hůř, než kdyby v aréně spáchala sebevraždu. Její zoufalý čin je totiž vrchními osobnostmi Kapitolu vyložen jako pokus o rebelii a rozpoutání povstání. Dívka se tak ocitá ve spleti intrik a nechutné přetvářky. A to je teprve začátek... 

Turné vítězů nebo turné rebelů? 
Poprvé v historii Hladových her vyvázli z arény živí dva splátci. Katniss riskovala skoro nepřiměřeně, když se rozhodla zachránit život svému příteli Peetovi. Každopádně to mělo efekt a občané Kapitolu tento unáhlený čin připsali její bláznivé zamilovanosti. Ukazuje se však, že všechny neošálila. V jednotlivých krajích to začíná vřít. Moc Kapitolu je v ohrožení a prezident Snow, nechutný mužík s dechem páchnoucím po krvi, to nehodlá nechat jenom tak. Dává Katniss první ale o to důraznější varování. Všechno, a tím jsou myšleny životy celého okruhu dívčiných blízkých, je závislé na Katnissině perfektním výkonu během turné vítězů. 
Náš "zamilovaný" páreček vyráží na objížďku krajů, hraje svoji roli tokajících hrdliček a snaží se o jediné - zachránit své blízké. Ale ani maximální snaha a nasazení nemusí někdy stačit. 

Zimní šok 
Toho roku mají proběhnout už 75. Hladové hry, třetí Čtvrtohry, událost opakující se jednou za 25 let. A právě kvůli výjimečnosti situace musejí být tyto Hladové hry něčím speciální. A že skutečně jsou. Když totiž prezident rozlepí obálku, obálku sedmdesát pět let uchovávanou v tajné truhle, čeká celý Panem šok. Noví splátci totiž zas tak noví nebudou. Do osudí se totiž umístí jména jednotlivých vítězů, tedy těch, kteří z arény už jednou vyvázli a teď by měli být v bezpečí. Kdyby osud neměl zvrácený smysl pro humor. Pro Katniss to všechno znamená jediné. Musí zpátky do arény s mizivou šancí na úspěch. 

Co všechno se může stát... 
Nikdo netuší, co Kapitol překvapivým oznámením sleduje, nikdo netuší, jaký to bude mít efekt. Možná je to ona pověstná rozbuška, kterou stačí zapálit, aby došlo k výbuchu. Ale co to bude znamenat? Přerostou konečně "poklidné" nepokoje v otevřené povstání? Klidně se totiž může stát, že minulost se bude opakovat. Mapa Panemu bude překreslena a některý další kraj možná nenávratně zmizí z mapy. A třeba taky ne. Proč bychom neměli vůdcům Kapitolu věřit, že mají situaci pevně v rukou? 

Ich forma slaví úspěchy 
Je celkem logické, že když byl první díl napsán v ich-formě a čase přítomném, druhý díl bude následovat stejnou šablonu. Opět se proto setkáváme s vyprávěním Katniss a jejím často sobeckým pohledem na svět. Člověk si zvykne na všechno, její přístup mě přesto občas udivuje. Ve skutečnosti se Katniss často snaží zbrklým chováním a přehnaným sebevědomím zamaskovat vlastní nejistotu. Bohužel, okolnosti nepřejí tomu, aby se vyznala ve vlastních citech. 

A jak to celé skončí? To přinese závěrečné pokračování. I když se tak trochu obávám, že happy end to právě nebude...

Žádné komentáře:

Okomentovat