Tereza Janišová - Erilian, město čarodějů


Erilian je tajuplné čarodějné město prolezlé skrz naskrz magií. Všichni zde žijí v míru, navzájem si pomáhají a přičiňují se o to, aby byl život ve městě co nejsnazší. Ne všichni však mají přátelské úmysly. Za neobjasněných okolností je zavražděn významný člen Rady čarodějů, která dohlíží na spravedlnost ve městě. Spolu s ním přijde o život i jeho manželka, pětiletá dcerka přežije, aby o dvanáct let později mohla začít pátrat po vrahovi svých rodičů... 

Kiara Arkandela žije v domě svého poručníka lorda Tesiana. Ve městě je nesmírně vážený jako člen Rady a zároveň rektor Univerzity magických věd. Poté, co jeho přítel zahynul rukou vraha, ujal se osiřelé dívky a vychoval ji jako vlastní dceru. Kiara je mu za to vděčná a snaží se mu to dát najevo. Velmi proto usiluje o přijetí na prestižní Univerzitu, kde by mohla zlepšovat své magické vlastnosti. A podaří se. V sedmnácti nastupuje jako nová studentka. 

Přestože studium na univerzitě si Kiara vysnila, zjišťuje, že to není žádná procházka růžovou zahradou. Zvlášť některé předměty dělají dívce potíže. Nejde jí například na rozum, jak se z okurky může stát mrkev a její výsledky v přeměnách jsou dost chabé. Pokud má z tohohle předmětu vůbec prolézt, bude nejspíš potřebovat pomoc. 

Ovšem studium není jediný problém, jemuž musí Kiara čelit. Ocitá se v novém prostředí a mezi novým spolužáky, s nimiž musí najít společnou řeč. Hned první pokus o navázání přátelství však málem skončí katastrofou. Kiara je napadena skupinkou opilých studentů s pochybnými úmysly. Její čest a možná i život však zachrání tajemný muž v černém na gryfovi. Kiara netuší, co je zač a jak moc jeho přítomnost zamíchá kartami jejího osudu... 

Postavy, které autorka vytvořila, jsou veskrze sympatické a celkem snadno uvěřitelné, i když poměrně krátký rozsah knihy nedovoluje všechny perfektně propracovat. Nedá se mluvit o žádné hluboké psychologii, některé pohnutky možná trochu skřípou. Nicméně mluvíme tu o fantasy pro teenagery a ti si nepochybně přijdou na své. 

Kiara je typická puberťačka, která právě v životě prochází komplikovaným obdobím. Spolu se školou jí přibývají nové povinnosti, musí pracovat na svých starých vztazích a zároveň budovat nové. Lidé, kteří ji obklopují, totiž ne nutně mají ty nejlepší úmysly. A Kiara je ke své vlastní smůle, poněkud naivní. Je ochotna uvěřit čemukoli, některé věci si však nechce připouštět. Právě to jí může nejvíc ublížit. 

Erilian je v podstatě nesmírně banální čtení ideální na léto. Nemá žádnou zvlášť hlubokou zápletku ani děj, přesto se čte dobře. Nechybí celá řada dialogů přímo ze života, některé však jsou poněkud kostrbaté a jiné vyloženě zbytečné. Mnohdy je rozhovorem postav zbytečně vyjádřeno to, na co by stačil popis. Kniha tím sice získává na délce, nikoli však na hodnotě. Stejný problém nastává s postavami, kterých je v některých momentech až moc. 

Přes drobné výhrady je to příjemně oddychová četba. Zamlouvat se bude asi spíš mladším čtenářům, nejde o žádný zázračný literární počin, ale svůj účel splňuje. Pobaví a vykouzlí úsměv na rtech. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat