Bernie Sue & Katie Rorick - The Secret Diary of Lizzie Bennet


Kdo by neznal Pýchu a předsudek, asi nejznámější román Jane Austenové. Pan Darcy se stal přímo kultem, už víc než dvě staletí se autoři nechávají inspirovat britskou autorkou a vymýšlí si nová pokračování jejích knih, nebo je rovnou adaptují do současného prostředí. Ne vždycky to dopadne dobře, The Secret Diary of Lizzie Bennet však naštěstí do téhle kategorie nepatří. 

Lizzie má před sebou něco málo přes rok univerzitních studií, už zase žije v domě svých rodičů a rozhodně nemá na růžích ustláno. Především proto, že její matka zastává poněkud předpotopní názory na mezilidské vztahy. Především pokud se žen a mužů týče. Považuje za osobní selhání, že žádná z jejích tří dcer dosud není vdaná, a veškerou svou snahu věnuje nalezení vhodné partie. A pokud se náhodou někdo takový objeví na obzoru, neváhá využít i těch nejspletitějších plánů, aby dosáhla svého. 

Když do města přibude pohledný a navíc bohatý student medicíny Bing Lee spolu se svou sestrou a přítelem, zavětří paní Bennetová šanci. A zdá se, že tentokrát by její naděje nemusely padnout. Bingovi totiž zcela očividně padne do oka nejstarší z Bennetových sester - Jane. Dívka, kterou si pro její krásu a milou povahu nejde neoblíbit. Ani Bingův přítel William Darcy by nemusel být k zahození. Kdyby se ovšem choval podle pravidel slušnosti a ušetřil si nelichotivé poznámky o Lizzie. Jeden společný tanec rozhodne o tom, že Darcy se pro Lizzie stává nejnepříjemnějším člověkem na světě. A na tom se nikdy nic nezmění. 

Popisovat zdlouhavě zápletku by v tomto případě nemělo cenu. Román se totiž velmi podrobně drží schématu, který ve své knize nastolila Austenová. Jenom nejsme na začátku devatenáctého století, ale jednadvacátého a poměry se dost změnily. Díky ženské emancipaci už není sňatek jedinou nadějí něžného pohlaví na skvělý život. Vztahy hrají v naší uspěchané době spíše okrajovou roli. Hlavním cílem všech, ženy nevyjímaje, je najít si dobrou práci a rozjet slibnou kariéru. Bez ohledu na to, co bude třeba obětovat. 

Lizzie žije ve světě, kde se spolu střetávají dvě generace. Její matka žije ještě ve staré době, kdy vdát se bylo prakticky životní nutností. Stačí zeptat se našich rodičů, jak to vypadalo ještě v 80. letech minulého století. Lizzie svou matku chápe, nechce se jí nicméně podvolit. V životě pro ni existují důležitější věci než partnerský vztah. Ve čtyřiadvaceti si chce především zařídit nezávislý život a zapracovat na kariéře. A až se jí jednou připlete do cesty někdo, do koho se zamiluje, třeba na manželství změní názor. 

Kniha nepřekvapí zápletkou ani vývojem událostí. Nejvíc ji ocení asi právě milovníci Jane Austenové, protože vnáší do příběhu Lizzie a Darcyho novou perspektivu. Sama autorka Katie Sue v závěrečném rozhovoru podotýká, že jejím hlavním cílem bylo dát Elizabeth hlas. Pýcha a předsudek je vyprávěna z pohledu objektivní třetí osoby, nemáme mnoho příležitostí, nakouknout hlavní hrdince do hlavy. The Secret Diary of Lizzie Bennet, jak už název napovídá, je tajným deníkem vysokoškolské studentky s vynikající pamětí, která se do něj svěřuje s nejniternějšími pocity. Díky tomu má čtenář šanci pohlédnout na jednotlivé osoby jejíma očima a seznámit se s nimi jejím prostřednictvím. Často nesmírně subjektivním. A to může být skutečně zábava. :) 

Kniha vznikla na motivy internetové série The Lizzie Bennet Diaries a vlastně vyplňuje mezery, které se videům nepodařilo zaplnit. V seriálu se o řadě věcí mluví, díky knize si je čtenář může skutečně prožít. Dozví se tak řadu podrobností o věcech, které Lizzie ve svých videích jen okrajově zmíní. 

The Secret Diary of Lizzie Bennet je svěží moderní adaptací díla, které se stalo nadčasovým. Nepřekvapí, nejspíš ani nenadchne, ale milovníka Austenové rozhodně potěší. A pokud klasika není zrovna vaším šálkem kávy, je to zároveň skvělá šance, jak se seznámit s mužem o kterém ženy sní už dvě stě let. Protože je to pořád Austenová, i když v moderních kulisách. A musím podotknout, že jí mimořádně sluší. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat