Dan Brown - Inferno


Čtvrté dobrodružství profesora Langdona, slavného harvardského symbologa a historika umění. Tenhle člověk má jednoduše talent na průšvihy. A jen málokdy se vymotá z problémů bez cizí pomoci. Nejčastěji ženské.

Tentokrát si osud s naším profesorem zahrál přímo nemilosrdně. Probudí se v nemocnici s ránou po kulce na hlavě a vůbec na nic si nevzpomíná. V hlavě se mu vybavuje, že mířil na přednášku na své domovské univerzitě Harvard. A dál už nic, černá díra. Teď je však hluboká noc a on vězí tisíce kilometrů od domova ve Florencii. A aby toho nebylo málo, jedna rána do hlavy zjevně nestačila, vrah se objeví přímo v nemocnici, aby ho dorazil. 

Spolu s mladou doktorkou Siennou Brooksovou se Langdon vydává na útěk. Pořád neví, jak se do perly italské renesance dostal, a už vůbec netuší, proč by se ho někdo měl pokoušet zabít. Odpovědí může být zvláštní předmět nalezený v kapse jeho saka. Pečetní váleček vyřezaný z kosti v sobě totiž skrývá obraz Dantova pekla od Sandra Botticelliho. Tedy, jeho poupravenou verzi. A Robert Langdon není jedním z nejslavnějších symbologů jen tak pro nic za nic. 

Robert si za pomoci Sienny skládá jednotlivé dílky skládačky dohromady a vydává se na spletitou cestu florentskými ulicemi. Za zády má speciální zásahový oddíl, který ho vytrvale pronásleduje, před sebou neznámý cíl a účel jeho dobrodružství je prostý - zachránit lidstvo před katastrofou, kterou si nikdo ani neumí představit... 

Všude tam, kde je Robert Langdon, se někdo zaručeně pokusí zničit svět. Nebo aspoň pěkně znepříjemnit život většině lidstva. Nutno podotknout, že tentokrát je v tom chudák profesor nevinně. Sice chápe, že do Florencie si nevyrazil na zdravotní dovolenou, ale jinak nemá ponětí, co by mohl změnit. Nepovažuje se za zachránce světa a ani utíkání před vojáky není právě jeho specialitou. Jenže co se dá dělat, když má po boku atraktivní mladou ženu, která se za žádnou cenu nehodlá nechat chytit? 

Sienna má řadu důvodů, proč si nepřeje padnout do rukou mužů zákona. Bojuje se svou minulostí i svými vlastními démony a to poslední, co potřebuje, je postřelený profesor na útěku. Když už mu však jednou pomohla, nemůže ho teď nechat na holičkách. Jejich osudy se protly s nějakého důvodu. Společně by možná mohli blížící se krizi zažehnat... 

Brown už několikrát ukázal, že je mistrem manipulace. Vede své čtenáře krůček po krůčku, odhaluje jim nové skutečnosti, a když už mají pocit, že se začínají orientovat, nakonec přijde překvapivý zvrat. Přestože v úvodu se zdá, že všechny karty jsou vyloženy a autor už nemá čím překvapit, postupně nás přesvědčuje, že ví naprosto přesně, co dělá. Udržuje čtenáře v napětí a ve chvíli, kdy by se mohli začít nudit, jim odhalí nějakou novou a zcela nečekanou okolnost. Vzhledem k tomu, že se jedná už o šestý román z Brownova pera, některé zvraty se dají tak trochu předpovědět, přesto Brown stále dokáže překvapit. 

Inferno je románem výborně napsaným a do detailů propracovaným. Všechno zde perfektně funguje a má hlubokou logiku. Přestože některé věci vám zpočátku mohou připadat přitažené za vlasy, nedějí se bezdůvodně. A vysvětlení mnohdy stojí za to. Předestírané konspirační teorie jsou možná trochu přehnané, ale na druhou stranu se nedá říct, že by si Brown vycucal fakta jen tak z prstu. 

Detektivky ani thrillery nejsou právě mým žánrem, přesto mám Brownovy knihy ráda a ani jeho poslední román mě nezklamal. Jsem velmi zvědavá, do jakého průšvihu se profesor Langdon zaplete příště. Protože tentokrát by to mohlo být v prostředí, které je mi důvěrně známé...

Žádné komentáře:

Okomentovat