Mandy Baggot - Vánoce v Paříži


Když váš život za moc nestojí, prožíváte krizi na všech frontách a prostě nutně potřebujete změnu, není lepší volba, než odjet na advent někam do zahraničí. Ava už má svého londýnského života plné zuby. Nejenže přistihla svého přítele inflagranti s cizí ženou, navíc ji matka tlačí do modelingu, který Ava už od dětství bytostně nesnáší. Když proto od její kamarádky přijde pozvání na výlet do předvánoční Paříže, jedná se o nabídku, kterou nelze odmítnout.

Ava se nikdy nepovažovala právě za šťastlivce, ale na druhou stranu ani neměla pocit, že by se jí hroutil život. To se však s koncem roku začíná měnit. A protože Ava nechce jenom hloupě hořekovat nad tím, jak je k ní život nefér, rozhodne se ho vzít do vlastních rukou a odjet do Paříže. V jednom z nejromantičtějších měst přece musí najít lék na svůj splín. A přestože na romantiku teď není úplně naložená, možná si přinejmenším užije příjemný advent.

Julien se už rok plácá ve vlastní osobní krizi. Od chvíle, co při požáru ztratil sestru, které nedokázal pomoct, jako by pro něj svět ztratil barvy. Příliš nepomáhá ani fakt, že jeho otec se dokáže se ztrátou dítěte vypořádat ještě hůře než on. Protože je však potřeba nechat mrtvé v klidu spočinout, Julien se odhodlá znovu vytáhnout foťák a vydat se do ulic. A právě zde čirou náhodou narazí na Avu, která má slušně našlápnuto na to stát se jeho novou múzou.

Autorka vypráví příběh dvou lidí, kteří každý z trochu jiného důvodu trpí krizí identity. Ava má problém s tím říkat lidem ne. Jen nerada se prosazuje, a tudíž radši každému na všechno kývne, jen aby se nemusela dostat do sporu. Má problémy zejména s matkou, která má pocit, že její sny musí být zákonitě totožné s těmi dceřinými. Ava se jí proto raději vyhýbá, jelikož ví, že v případě konfrontace by jako tolikrát předtím podlehla jejímu nátlaku. Julien ztratil velmi blízkého člověka, což je pro něj stále velmi bolestné, a uzavřel se před světem. Pomalými krůčky se přesto snaží o návrat do normálního života, což ovšem vede k drobným rodinným krizím. Jeho otec totiž sveřepě trvá na svém žalu a odmítá si nechat pomoct.

Román je v první řadě romantickým čtením s poměrně prvoplánovým koncem, který není příliš těžké odhadnout. Příběh je vlastně v mnoha ohledech naivní a místy snad až přehnaně sluníčkový. Dochází v něm totiž k tolika veskrze pozitivním událostem, až to hraničí s uvěřitelností. Má však velmi příjemnou vánoční atmosféru, která vás dokáže strhnout. Stejně tak Paříž je v něm popsána jako naprosto kouzelné místo, které stojí za návštěvu. Autorka sice úmyslně opomíjí stinnou stránku velkoměsta a mluví výhradně o jeho romantických uličkách a několika málo nejvýznamnějších památkách, ale to jí jako čtenář snadno odpustíte. Trochu iritující jsou některé faktografické chyby stran Paříže nebo francouzštiny, ale těch si neznalý možná ani nevšimne.

Autorka má velmi čtivý styl, v jehož rámci vyváženě střídá děj s popisy prostředí. Dokáže vystavět vtipný dialog, který přirozeně plyne, a zároveň má talent pro popis komických i zcela všedních situací, které však v jejím podání získávají punc nevšednosti.

Pokud se do knihy pustíte, nečekejte žádnou vysokou literaturu. Je to v podstatě naprosto obyčejná vánoční romance zasazená do půvabných kulis Paříže. I přes banální, místy možná trochu naivní zápletku a značnou předvídatelnost se však jedná o čtení, které vás příjemně naladí na vánoční svátky a svou absolutní pozitivitou pohladí po duši.

4 komentáře:

  1. Mám pocit, že mi někdo říkal, že je to ale nejlepší vánoční romaňtárna jako kdy četl :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se možná od autorky líbila o chlup víc její loňská vánoční knížka, ale tahle je taky moc fajn. :)

      Vymazat
  2. Mě tyhle vyloženě pouze vánoční knížky moc nelákají, asi proto, že o Vánoce stejně nikdy nemám moc čas číst. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si občas říkám, že Vánoce jsou jediný čas, kdy mám v prosinci prostor na čtení. :D Ale je fakt, že je tolik různých aktivit okolo, že je to možná spíš tím volnem než samotnými svátky.

      Vymazat