Natasha Lesterová - Skříň plná Diora

Válka umí zasáhnout do životů lidí s netušenou silou a navždy je změnit. Některé rozdělí, jiné naopak spojí a všechny bez výjimky změní. A mnohdy ani nemusí jít o současníky. Hrdiny románu Skříň plná Diora dělí desetiletí, přesto se jejich příběhy nepředvídatelné proplétají v jedno zamotané klubko s přídechem osudovosti.

Skye se narodila začátkem 20. století jako dítě svobodné matky, což ji už samo o sobě předurčuje k životu s určitým cejchem. Když se proto nabízí možnost, jak nechat minulost definitivně za sebou, není se co divit, že ji dívka s nadšením využije. Od dětství milovala létání a pilotovat vlastní stroj nekonečnou modrou oblohou je pro ni víc než splněným snem. Když přijde druhá světová válka, Skye ví, že chce pomoct ke konečnému vítězství. Sice se nemůže zúčastnit bojů na frontě, ale může být užitečná aspoň v zázemí. A při tom stále dělat práci, kterou nade všechno zbožňuje.

O desítky let později má oděvní restaurátorka Kat poměrně zvláštní telefonát. Volá jí spisovatel popularizující historii sepisováním skutečných lidských příběhů a touží setkat se s její babičkou. Mohlo by totiž jít o ženu, která hrála za války významnou roli v britských tajných službách a sběrem informací mezi nacisty pomáhala k vítězství Spojenců. Kat je k těmto informacím skeptická, nemůže však popřít, že její babička rozhodně má tajemství. Nerada totiž mluví o své minulosti a navíc vlastní dům v Cornwallu se skříní plnou šatů od Diora. Spisovatelův výzkum by tak mohl odemknout zámky míst v babiččině mysli, kam se Kat nikdy neodvážila vydat.

Příběh se odvíjí ve dvou časových rovinách. Ta první mapuje osudy Skye, ta druhá život Kat, přičemž historická linka je trochu silnější. Autorka si dala práci s nastudováním historických reálií, a to včetně skutečných příběhů lidí pracujících pro organizace, které v textu zmiňuje. Její román je díky tomu velmi přesvědčivý a zároveň prostý zbytečného romantizování minulosti. Válka je zachycena v celé své hrůznosti, která se skrývá spíš pod povrchem, než aby se okatě dávala na odiv. Mnohdy zůstává v nedořečenostech a náznacích, jež nechávají naplno pracovat čtenářovu fantazii.

Román je zejména příběhem silných ženských hrdinek, s nimiž se život nemazlil, bez ohledu na to, v jaké době žijí. Skye měla těžké dětství, které přerostlo v o nic snazší dospělost. Je cílevědomá, tvrdohlavá, se sklonem odporovat autoritám a jít si za svým bez ohledu na následky. Její největší slabinou jsou city, které se snaží uzamykat sama v sobě, protože má pocit, že tak jí méně ublíží. Kat má problémy s důvěrou, protože se už nejednou spálila a rozhodně nechce své chyby opakovat. Má pocit, že od života už dostala tolik lekcí, že bude lepší držet se zkrátka, nikoho k sobě nepouštět a věnovat se výhradně práci a svým dvěma dcerkám. Jde totiž o bezpečnou zónu, kam za ní nic zraňujícího nepronikne. Vedle obou hlavních hrdinek je román zabydlen řadou dalších, velmi zajímavých postav - sobeckou Liberty, která chce být vždycky na prvním místě, odvážnou Margaux balancující každým svým činem na ostří nože, čestným Nicholasem, pro kterého je slib svatý a nikdy by jej neporušil, vypočítavým Elliottem, který by si měl udělat pořádek ve vlastním životě... Každý z charakterů vnáší do příběhu něco nového, zajímavého a osobitého, co ho obohacuje a dodává mu na plastičnosti.

Autorka má nesmírně poutavý styl, který dovede čtenáře pohltit a nedopřát mu oddech. Daří se jí výborně rozlišovat mezi vypravěči, takže i když je konkrétní osoba, z jejíhož pohledu je na věci nahlíženo, v úvodu každé čísti zmíněna, dá se snadno zorientovat i bez toho. Hrdinové si totiž jsou v řadě věcí podobní, ovšem v mnohém se liší a právě to je nejvíc definuje. Autorka se soustředí především na prožívání svých postav, buduje atmosféru skrze jejich city a i historický rámec vnímá převážně skrz osobní rovinu jednotlivých osudů. Závěrečná zhruba čtvrtina knihy je ve srovnání se zbytkem románu snad až moc popisná, nicméně to mu neubírá na celkové čtivost a dobře vybudované atmosféře.

Skříň plná Diora je romantický historický román, autorka hraje na linku silného milostného příběhu a vyplácí se jí to. Krom toho však jde o příběh nezdolné ženské síly a nezkrotnosti ochotné postavit se komukoliv a čemukoliv, klidně se i porvat s osudem. Díky doložitelným historickým faktům vyznívá celé vyprávění důvěryhodně, a byť se autorka dopouští fabulací a odchylek, dělá to zcela vědomě a s úctou ke skutečným dějinám. Díky čtivému stylu a velmi živoucím charakterům dokáže román čtenáře nejen zaujmout, ale vyloženě pohltit. Jde prostě o velmi dobře napsanou záležitost, která je díky silné romantické lince a ženským hrdinkám přístupnější spíše ženám, ovšem to neznamená, že si ji ve stejné míře neužijí i muži. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat