Alice Oseman - Heartstopper Vol. 3

Nick a Charlie se už oficiálně dohodli, že spolu randí, a teď je čeká týden v místě, které si o trochu romantiky přímo říká - v Paříži. Být na školním zájezdě v hlavním městě Francie ale nemusí být jenom růžové. Jednak o tom, že jsou ti dva spolu, zatím moc lidí neví, jednak se jim do cesty pletou ještě další problémy.

Sice to chvilku trvalo, ale Nick s Charliem si už srovnali, co vlastně cítí a že chtějí být spolu. Mohlo by jim začít bezstarostné období, bohužel však žijí v realitě, která ani náhodou není jednoduchá nebo stoprocentně přející. A zejména Charlie bojuje sám se sebou a svými vnitřními démony, kteří se ho snaží přesvědčit, že není dost dobrý a žádné štěstí si ve skutečnosti nezaslouží. Nick by mu rád nějak pomohl, zatím však nepřišel na to, jak, protože Charlie má tendence uzavírat se do sebe a vlastní problémy bagatelizovat.

Vztah mezi Nickem a Charliem však není jediný, který se řeší. Na scéně se totiž objevují nové postavy s vlastními starostmi. Zájezd do Paříže je totiž společnou akcí chlapecké a dívčí školy, takže čtenář má možnost seznámit se třeba s Charlieho kamarádkou Elle, která na dívčí školu nově přestoupila a která je tak trochu zamilovaná do dalšího svého kamaráda, nebo Tarou a Darcy, které spolu chodí, ale jako jediné otevřeně přiznané lesbičky na škole to nemají ani trochu jednoduché.

Komiks je nabitý pozitivní energií a pohladí po duši, zároveň však otevírá řadu důležitých otázek. Dělá to lehkou a nenásilnou formou, takže čtenář je vnímá, ale zároveň si jimi nepřipadá zahlcen. Na prvním místě je pochopitelně otázka identity, protože každý z hrdinů se do jisté míry snaží vypořádat s tím, kým vlastně je a jaké jsou jeho sexuální preference, vedle toho však autorka otevírá třeba i problém rodinného prostředí a vztahů v něm nebo naťukává problematiku poruch příjmu potravy. Všechny zachycované problémy nějak reflektují to, s čím se mladí lidé potýkají, z příběhu však jejich závažnosti navzdory vyzařuje velmi pohodová atmosféra.

Kresba je vcelku jednoduchá, sestává z výrazných obrysových linií a umělecké zkratky, díky níž autorka neprokresluje své obrázky do detailu, ale snaží se primárně o zachycení emocí a atmosféry. Text je vyprávěn výhradně prostřednictvím jednotlivých bublin, případně popisů ruchů a šumů, příběh však nemá vypravěče a odehrává se výhradně prostřednictvím obrázků a dialogů mezi postavami. Nijak to však neztěžuje pochopení.

Heartstopper Vol. 3 mají stejně jako předchozí dva svazky mimořádně milou atmosféru, která pohladí po duši a vykouzlí úsměv na tváři. Autorka se nebojí otevírat komplikovaná témata, dělá to však s lehkostí a bez zbytečných dramat, takže čtenář je sice vnímá, ale necítí se jimi zahlcen. Kresba je jednoduchá, ale vypovídající, zachycuje veškeré emoce i atmosféru. Pokud hledáte něco nenáročného, co vás dokáže příjemně naladit, s tímhle komiksem nesáhnete vedle.

Žádné komentáře:

Okomentovat