Martin Moravec - Marek Dvořák: Mezi nebem a pacientem

Působit jako lékař u letecké záchranky je nejen psychicky velmi náročná práce, na niž musí mít člověk povahu. Marek Dvořák nicméně o místě záchranáře snil už od dětství a podařilo se mu tento sen proměnit v realitu. Jak vypadá jeho běžný den, s jakými případy se potkává nebo jací jsou Češi jako pacienti? Na to všechno se ho ptá Martin Moravec.

Další z rozhovorů Martina Moravce se vrací do lékařského prostředí, tentokrát však nikoliv k úzké specializaci, nýbrž ke všeobecnému lékařství. Letecký záchranář totiž musí umět od všeho trochu a do toho být schopný zachovat si v krizových situací chladnou hlavu a odstup. Je totiž vysílán k těm nejtěžším případům, případně do terénu, kam se jinak než vrtulníkem není možné dostat. V rámci rozhovoru je záchranářská práce přiblížena velmi podrobně, stejně tak však práce na urgentním příjmu v nemocnici a osobnost Marka Dvořáka.

Rozhovor je rozdělen do několika tematicky uzavřených částí, které jsou však zároveň do určité míry prostupné a doplňují se. Je v nich představena práce leteckého záchranáře jako taková, krom toho se ale čtenář může v podstatě deníkovou formou dozvědět, jak probíhá běžný den na záchrance nebo v nemocnici, či jsou představovány konkrétní případy, na nichž je demonstrována záchranářská rutina. Marek Dvořák seznamuje čtenáře také se svým vlastním osobním příběhem, neváhá dávat k dobru zábavné historky z dob studia i praxe a zároveň poskytuje užitečné tipy vztahující se k první pomoci. Při čtení si naplno uvědomíte, jak je život vlastně křehký a jak málo mnohdy stačí, aby se ocitl v ohrožení nebo úplně vyhasl.

Otázky, které Moravec klade, jsou návodné, poskytují však mluvčímu dostatek prostoru, aby se mohl rozpovídat. Je-li navíc potřeba něco doplnit či dovysvětlit, tazatel do odpovědi vstupuje s doplňujícími dotazy, jimiž pomáhá ozřejmit jinak komplikovanější pojmy laické veřejnosti. Doplňující otázky přichází také v momentě, kdy není některá odpověď dostatečně široká. Značná část otázek navíc vyplývá ze samotného rozhovoru a pomáhá rozvádět to, co v něm bylo zmíněno.

Audiokniha je zpracována velmi dobře, skvěle se poslouchá a v mnoha ohledech se možná posluchače dotýká víc, než kdyby četl text na papíře. Marek Dvořák promlouvá ústy Martina Stránského, který mimo jiné daboval doktora House, a jedná se o vynikající volbu, jelikož interpret dokáže podat vyprávění s jistou dávkou odosobněnosti, takže se nedotýká jeho samého a jeho interpretace, ale hluboce působí na posluchače. Místo Martina Moravce i tentokrát hovoří Josef Pejchal, takže audiokniha působí vyváženě a mezi interprety není kvalitativní rozdíl. Velmi dobře jsou zpracovány také předěly evokující nemocniční prostředí, v samotném úvodu knihy navíc promlouvá i přímo Marek Dvořák, takže posluchač má šanci poslechnout si, jak ve skutečnosti zní jeho hlas.

Marek Dvořák: Mezi nebem a pacientem je velmi dobře zpracovaný rozhovor, který má velkou přidanou hodnotu. Je totiž nejen bohatý na zajímavé informace, ale může čtenáře, potažmo posluchače i přímo naučit, jak se zachovat v krizových situacích a jakým způsobem poskytnout první pomoc. Zároveň je hluboce lidský, Marek Dvořák je v něm představen jako úplně obyčejný člověk, jehož životem prochází desítky ne vždy úplně šťastných lidských příběhů. Audiokniha je velmi kvalitně zpracovaná, výborně se poslouchá a má moc dotknout se vás, dojmout vás, ale zároveň ve vás utvrdit naději, že šťastné konce přece jenom existují. Jedná se o velmi silné čtení, případně poslech, které ale rozhodně stojí za to.

Žádné komentáře:

Okomentovat