Anna Godbersenová - Luxus



Svět zářivých večírků, velkolepých rób, šťastných tváří a krásných úspěšných lidí... Svět intrik, nenávisti a přetvářky... Svět, ve kterém láska nemá místo a člověk nemůže být sám sebou. To všechno je Manhattan konce 19. století. Semeniště skandálů, místo stejně módní jako zkažené, které se zároveň zuby nehty drží tradic, které v Evropě už zastaraly. Právě do tohoto prostředí se Elizabeth Hollandová vrací. Do svého domova, který jím už není a k povinnostem, které jí jsou proti mysli. 

Když jste dívka patřící ke smetánce, málokdo se vás ptá na vaše touhy. A sen o lásce je zde pouze naivní pohádkou. Elizabeth je okolnostmi přinucena zasnoubit se s mužem, kterého de facto nezná a který se jí víceméně protiví. Hlavně proto, že své srdce už dala jinému. Manželství však není láska a existují jiné, vyšší cíle, kvůli kterým se uzavírá. Diamant na zásnubním prstenu však může způsobit víc bolesti než radosti. 

Celý příběh je vyprávěn z pohledu několika postav, jejichž náhled na věc se poměrně pravidelně střídá. Jen těžko se tak dá určit, který z hrdinů je tím hlavním. Prostředí New Yorku můžeme poznávat očima Elizabeth a její mladší sestry Diany, Lizzieiny nejlepší přítelkyně Penelope, Lizzieny komorné Caroliny (či Liny) a jednoho z nejžádanějších svobodných mládenců na Manhattanu - Henryho. Každý z nich řeší své vlastní osobní krize a pere se s osudem, který má často jiné plány než oni. 

Děj je vyprávěn retrospektivně s rámcem tvořeným Elizabethiným pohřbem. Tím kniha začíná a končí. Po úvodním smutečním obřadu následuje návrat o tři měsíce zpět do doby, kdy všichni ještě byli šťastní. Penelopa kralovala Manhattanu, Elizabeth se čerstvě vrátila z Evropy, Diana experimentovala s mladíky a Henry si pohrával s nejedním dívčím srdcem. Stačí však jediné prohlášení Elizabethiny matky, aby se pro ně všechny život změnil. Jednotliví hrdinové jsou lapeni do pasti, z níž uniknou jen ti nejschopnější. 

Svět, ve kterém se láska musí pracně rvát o své místo na výsluní a kde jsou některé ušlechtilé city předem odsouzeny k nezdaru. Místo, kde zlo má naději přemoct dobro a kde se nevyplatí věřit na pohádky. Svět ožívající na stránkách Luxusu je sítí intrik a nenávisti, zároveň však naděje a lásky. Kdo nakonec v tomto nerovném souboji zvítězí?

Žádné komentáře:

Okomentovat