Rick Riordan - Percy Jackson: Moře nestvůr



Druhý díl Percyho Jacksona je tak trochu moderní Odysseiou. Jenže autorem není Homér a hlavním hrdinou není Odysseus. Dějová linie je však velmi podobná starověké antické báji. 

Náš hrdina jménem Percy Jackson se, jak jinak, dostává do problémů. Vlastně za to ani nemůže, to spíš bohové (a pár dalších zlovolných bytostí) se proti němu spikli. Jeho přítel se dostává do problémů a vlastně nejen on, ale celá společnost polokrevných, tzn. lidí kteří mají stejně jako Percy za jednoho z rodičů boha. Aby mohli naši milí polobozi přežít, musí někdo přinést legendární zlaté rovno. A jaká to náhoda, tento unikátní artefakt se nachází přesně na místě, kde je vězněn i Percyho přítel. 

Věci se nám trochu komplikují, když je Percy s přáteli nucen utéct, aby se vůbec mohl vydat na svoji záchrannou misi, ale pak už se příběh drží v klasickém scénáři fantasy. 

Percy přicestuje do Moře nestvůr, kde zažije vpravdě odysseovskou plavbu. Kdo zná antický základ ,rozhodně nemůže být překvapen Skyllou, Charibdis ani Sirénami či paní K. K. (neprozradím o koho jde, ale ti pozornější si to určitě domyslí). A jak výprava za zlatým rounem vlastně dopadne? To už si musíte zjistit sami tím, že knížku přečtete. 

Riordan v knize rozhodně nezastírá, že se inspiruje řeckými báji. Velmi ochotně to přiznává a vychází z nich. Přestože tak činí s vkusem, některé nápady jsou kapku ohrané z prvního dílu a čtenář už jen čekává, kde vyskočí nějaká další obluda. 

Nový příběh rozhodně neztrácí nic na čtivosti, děj je tentokrát, pomineme-li Odysseova dobrodružství, o něco méně odhadnutelný, což počítám jako velké plus. Oceňuji i pár poměrně vtipných nápadů a hlášek, u kterých se od srdce zasmějete. 

Celkově mě Moře nestvůr zaujalo víc než Zloděj blesku. Náš superhrdina sice zůstává superhrdinou a bez pomoci přátel si pořád ještě neporadí, ale za jeho přístup protentokrát přidávám nějaké to procento navíc. Uvidíme, čím nás překvapí další díly, doufejme, že rozvíjející se potenciál příběhu nebude nějak razantně zadušen.


Žádné komentáře:

Okomentovat