Helen Fieldingová - Bridget Jonesová s rozumem v koncích


Opět s nadhledem o ženských, a vlastně nejen ženských, problémech. Volné pokračování úspěšného Deníku Bridget Jonesové je přinejmenším stejně zábavné a oddechové čtení o krizích třicátníků. 
S Bridget se setkáváme ve chvíli, kdy je šťastně zamilovaná a po dlouhé době má pocit, že její život za něco stojí. Na konci prvního dílu se dala dohromady s atraktivním právníkem Markem Darcym a teď si naplno užívá nový vztah. Protože však nic nemůže být růžové navěky, mezi milenci se vyskytne problém. Snaží se mezi ně totiž vetřít někdo třetí. A překvapivě se mu to celkem daří. Stačí pohled tady, úsměv tam a semínko nedůvěry je zaseto. Působením všech těchto rušivých efektů nakonec vztah ztroskotává. 

Krátký okamžik naprosté spokojenosti je tak nahrazen zoufalstvím ze samoty. Bridget znovu začíná mít pocit, že za nic nestojí, přibírá a navíc se připojují i problémy s bydlením a v práci, rodiče také nejsou zrovna vzorem harmonického svazku a Bridget visí na krku víc problémů, než jen její vlastní. A protože to chce hlavně klid a relaxaci, vyráží na dovolenou. 

Kdo by si myslel, že Thajsko je především odpočinkovou destinací, kde se nemůže nic stát, nejspíš se tam nikdy neocitl s Bridget Jonesovou. Ta totiž dokáže narazit na katastrofu, ať je, kde je. Důvěřovat cizím lidem, ať vypadají sebelíp, se totiž někdy nevyplácí. :) 

I tentokrát se příběh točí okolo Bridget a jejích občas lehce bizarních nápadů. Stále neurotická, nic nestíhající a do problémů zabředající baculka se musí vypořádávat s ranami, které jí život uštědřuje. Navíc zůstává v obležení svých přátel, kteří mají stejně potrhlé nápady, a především kvůli nim si Bridget musí projít celou řadou potíží, než konečně přijde na to, že spolehnout by se měla vždycky především sama na sebe. 

Mimo hlavní hrdinku do příběhu více či méně zasahují i další lidé. Především Bridgetiny kamarádky Jude a Shazzer, které své přítelkyni permanentně působí problémy. Pak je tady Mark Darcy, intrikánka Rebecca, protivný šéf Richard Finch, nebo zedník a nadšený rybář Gary. Každý z nich dokáže Bridget pěkně rozpumpovat krev v žilách. Zvlášť když se chovají jako namyšlení sobci. 

Stejně jako kniha předchozí, i pokračování je napsáno nesmírně čtivě. Jazyk naprosto přesně odpovídá společenské vrstvě, která je v příběhu popisována, a navíc je zde perfektně zachována rozdílnost jednotlivých charakterů. Opět se setkáme s roztomilým "patláním" Bridget v podnapilém stavu, kultivovanou řečí Markových kolegů a dětského šišlání. Díky výbornému jazykovému citu a geniální práci se slovy příběh příjemně odsýpá, má spád a šmrnc. 

Ani druhá kniha o Bridget Jonesové mě nezklamala. Na léto je to skutečně ideální čtení. Navíc se v ní píše o obyčejných problémech obyčejných lidí, tedy takových, které mohou postihnout kohokoliv z nás. Na prázdninové lenošení na pláži třeba v Thajsku :) vřele doporučuji.

Žádné komentáře:

Okomentovat