Helen Fieldingová - Deník Bridget Jonesové


Co všechno se může v průběhu roku stát v životě průměrně hezké a vzdělané třicátnice Bridget. S nadhledem a ironií jsou formou deníku líčeny její zážitky. A že je skutečně o čem číst. :) 
Začínáme seznamem dobrých předsevzetí, která si Bridget dává do nového roku. Je pevně odhodlaná skoncovat s kouřením, pitím, vztahy se zoufalci a především je pro ni prvořadě důležité najít si citlivého, inteligentního a milého partnera, který ji bude doslova na rukou nosit. Že však život není peříčko a předsevzetí se jen málokdy dodržují, je Bridgetin život plný problémů a starostí. 

Život naší hlavní hrdinky se v podstatě příliš neliší od toho průměrné britské ženy. A to je nejspíš důvod, proč si kniha získala takovou popularitu. Zvlášť v dnešní době, kdy spousta žen napříč generacemi a národnostmi řeší podobné problémy. Žijeme ve světě, jímž zmítá krize hodnot, vztahy jsou na jednu stranu mnohem jednodušší, protože nejsou svázány žádnými přísnými formálními pravidly, jak tomu bylo třeba ještě před sto lety, zároveň je však mnohem těžší najít vhodného partnera. Doba se zrychluje, na seznamování není čas a přímým důsledkem toho je, že spousta lidí zůstává sama. Někdy i proti své vůli. 

Bridget se zmítá v řadě problémů. Dělá práci, která ji nebaví, má matku, kterou z ničeho nic chytla druhá míza, je beznadějně zamilovaná do svého šéfa... Když se to všechno nasčítá, její život se točí jako na kolotoči věčného stresu, cigaret, alkoholu a střídavému shazování a znovu nabírání kil. A když se všechno zdá až příliš v pohodě, objeví se někdo, koho napadne zeptat se na její milostný život. 

Krom Bridget, která je hlavní hrdinkou a vypráví svůj příběh formou deníkových záznamů, se na knize podílí i celá řada dalších postav. Jsou to jednak Bridgetini přátelé, kteří jí stojí po boku v dobrém i ve zlém. Každý z nich však taky řeší celou řadu vlastních problémů, takže jejich rady a psychická podpora mnohdy nejsou takové, jaké by se zrovna hodily. Krom nich ovšem v románu vystupují i dva osudoví muži Bridgetina života - Daniel Cleaver a Mark Darcy. Jeden z nich je její nesmírně sexy šéf se sklony k záletnictví, který se nesporně rád baví a využívá lidi okolo sebe. Druhý je typický anglický suchar s právnickým diplomem s Cambridge a pevnými zásadami. Jsou jako oheň a voda, navzájem se nesnášejí, ale jen jeden z nich může nakonec vyhrát Bridgetino srdce. Bude to nakladatel nebo právník? 

Kniha je napsána nesmírně čtivě. Autorka používá jazyk běžných lidí, román je tak napsán, jako by ho skutečně napsala obyčejná britská žena řešící své krachující vztahy a hroutící se život. Kniha si na nic nehraje. Od první řádky slibuje oddechové čtení a skutečně se ho dočkáme. Jak už jsem zmínila, jedná se v podstatě o soubor deníkových záznamů, z nichž každý je uveden seznamem Bridgetiných hříchů - kil, cigaret a sklenek alkoholu. Občas přibude i seznam telefonních hovorů nebo negativních myšlenek :). Výbornými vsuvkami jsou pak především větičky napsané v alkoholovém opojení vykazující se podivným pravopisem i interpunkcí. 

Co dodat k Deníku Bridget Jonesové? Snad jen, že je to ideální čtení na léto. Nad dějem není potřeba moc přemýšlet, příjemně ubíhá a vyvíjí se ke spokojenosti všech romantických duší. Velmi vzdáleně se jedná i o jistou parafrázi na klasické dílu britské literatury Pýcha a předsudek. Jako milovnice Jane Austenové a romantických příběhů tak jednoduše nemůže jinak, než knížku vřele doporučit. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat