Paul Hoffman - Levá ruka boží


Mám ráda fantasy a ráda zkouším nové série. Ne vždycky se mi ovšem podaří sáhnout po té správné. Levá ruka boží je velmi specifická, osobitá a asi nesedne každému. Za mě to bylo spíše zklamání.

Na úvod bych ráda řekla, že Levá ruka boží se nepodobá žádné fantasy, kterou bych za dlouhou dobu četla. Je diametrálně odlišná od fantasy literatury v takové podobě, v jaké se s ní běžně setkáváme (tím mám na mysli, s trochou nadsázky, starobylou říši někdy ve středověku plnou odvážných rytířů a krásných dam). Celý děj se odehrává v blíže nespecifikovaném světě a době, některé faktografické údaje však poukazují na zasazení do Velké Británie. To je však pouze moje domněnka. Co se doby týče, ani tady si nemůžeme být jisti. Jezdí se na koni a bojuje se mečem, máme tady skupinku náboženských fanatiků i odvážné rytíře. Dejme tomu, že jakýs takýs středověk by to mohl být. 

Kniha sama o sobě je psána velmi čtivým způsobem, který nás nutí číst dál. V některých místech však nastupují pasáže, které je potřeba přelouskat alespoň dvakrát, než pořádně pochopíte, o čem je v nich vlastně řeč. Menší problém nastává i co se týče přímých řečí. Mnohdy postrádají uvozovací větu, takže ve změti postav vedoucích rozhovor potom marně pátráte, kdo vlastně co vyslovil. 

Pokud jde o příběh samotný, celou knihu jsem měla pocit, že se vlastně nic neděje. Události si plynou, mnohdy na sebe mírně nelogicky navazují a nakonec dospějí k poměrně překvapivému konci. Hlavním nositelem příběhu je zhruba patnáctiletý chlapec jménem Thomas Cale, který je tak trochu vraždícím strojem. Je dokonalý v boji - mečem se ohání jako nikdo, je dokonalý stratég - jeho dobyvatelské plány a plány bitev se skutečně uskutečňují, je chladnokrevný vrah - vyznává něco, čemu se říká 'třívteřinová smrt'. Na první pohled nijak zvlášť sympatická postava, spíše spadající do té záporné části. Jenže chyba lávky. Zlí jsou totiž ti ostatní. 

Román začíná na místě nazvaném Svatyně - sídle vykupitelů. Vykupitelé jsou vlastně jakousi náboženskou sektou, která nenávidí všechno okolo sebe a snaží se přesvědčit své svěřence (mimochodem přivedené násilím), že celý svět je špatný a jenom vykupitelé hlásají jedinou skutečnou pravdu. Válka, kterou proti světu vedou, by se dala hravě přirovnat ke křesťanským tažením do svatého města. Svatyně je místo z něhož se nedá utéct, je to něco jako americký Alcatraz. Jenže... O čem by mohla kniha být, kdyby se toto neopustitelné místo nepovedlo několika lidem opustit. Calovi mezi nimi. 

Nastává hra na babu s vykupiteli a se životem samotným. Cale, i když o tom nic neví, je pro vykupitele nesmírně důležitý a oni udělají cokoliv, aby ho získali zpět. Chlapci se slušnou dobu daří unikat, i když se dostává do problémů a nepříjemností, nadělá si kopu nepřátel, vetře se do přízně nejmocnějšímu rodu vládnoucímu mimo území vykupitelů, a to tak blízko, že mezi ním dokonce nalezne milenku. Překvapivě tu nejkrásnější a nejžádoucnější z celé země. Nad faktem, že Cale je v podstatě ještě dítě, víc jak patnáct mu být nemůže, a už žije sexuálním životem, se nemá cenu pozastavovat. 

Jak kniha dopadne vám už neprozradím, pro mě osobně byl konec docela zklamání. Celkově je Levá ruka boží románem, který určitě dokáže zaujmout. Motivy, které se v něm využívají, však tak trochu vykrádají historii. Od křížových výprav po druhou světovou válku. Je to kniha plná paradoxů, v níž se střídají lepší a horší pasáže. Někdy je děj příliš snadno odhadnutelný, jindy chybí vysvětlení nebo hlubší vývoj vztahu (jako příklad uvedu Cala a jeho milenku, po přečtení pochopíte). Některé věci nejsou dovysvětlené, takže vám nezbývá než nad nimi kroutit hlavou. 

Upřímně doufám, že další díly plánované trilogie nezklamou, vysvětlí nakousnuté problémy a přinesou o něco zajímavější dějovou linku než 'marná' snaha o útěk ze spárů fanatických maniaků. Nemůžu říci, že se mi kniha nelíbila. Svým způsobem je velmi dobrá. Některé věci mi však vadily, proto nemůžu dát víc než 72%. Doporučuji každému, aby si Levou ruku boží přečetl sám a vytvořil si na ni svůj názor. Nemůžu nikomu vnucovat ten svůj.

Žádné komentáře:

Okomentovat