Rick Riordan - Percy Jackson: Zloděj blesku


Řecká mytologie je poměrně zábavná, pokud se vám podaří proniknout trochu do hloubky. Na to však nemá každý nervy. Pokud se však chcete seznámit s tím, v co staří Řekové věřili, velmi nenásilnou formou, Riordanovy knihy budou pro vás to pravé.

Percy Jackson je skoro normální kluk. Od svých vrstevníků se liší jedinou drobností - jeho otec je řecký bůh. A to dokonce jeden z nejvyšší trojice, Poseidon. Percy má tu smůlu, že se vlastně nikdy neměl narodit. Ale stalo se a on musí čelit problémům spojeným se svým původem. Za pomoci matky a přítele se dostane na místo, kde pozná mnohem víc dětí, jako je on sám, a dozví se, proč je bohům tak trochu trnem v oku.

Bohužel, příběh, který se začne rozvíjet dál, je poněkud fádní. Jedná se o klasickou fantasy zápletku vloženou do nového prostředí. Parta dětí se snaží zachránit svět před katastrofou, kterou v tomto případě představuje rozpoutání třetí světové války. Pochopitelně to nejde jen tak. Objeví se pár nepřátel, kteří se je snaží zastavit, ale díky bohům, všechno skončí dobře.

V zápletce vidím asi největší minus celého příběhu. Co naopak oceňuji je jazyk, jakým je kniha napsaná a velká čtivost. Děj se vyvíjí a velmi plynule na sebe navazuje. Až tak plynule, že polovinu knihy čtenář přesně tuší, co bude následovat, včetně výkladu slov Orákula (pokud se mu tedy chce trochu přemýšlet). Senzační je také využití antické mytologie. V dnešním světě, kdy se k dětem dostávají většinou jen kusé informace a ony o školu a poznání nejeví přílišný zájem, se aspoň můžou seznámit s dávnými legendami. Rick Riordan se mytologií řídí velmi přesně a zakomponoval ji do příběhu velmi nápaditě.

Celkově je Percy Jackson oddechovým čtením, nad kterým nemusíte moc přemýšlet. nadšení budou zvláště znalci mytologie nebo její skálopevní fanoušci. Mně osobně na knize něco chybělo. Nedokážu přesně definovat co, ale možná trochu nápaditější zápletka. Přesto doporučuji k přečtení, protože aspoň zabijete čas jinak než koukáním do obrazovky.

Žádné komentáře:

Okomentovat