Rick Riordan - Percy Jackson: Bitva o labyrint


Předposlední díl ságy o Percym Jacksonovi oživuje další z pradávných mýtů a sice pověst o labyrintu, tajemné stavbě v níž sídlí Minotaurus, která se má nacházet kdesi na ostrově Kréta pod palácem Knossos. Percy pochopitelně nikam do Středozemního moře nemusí. Stejně jako Olymp, i legendární labyrint se stěhuje. A kde jinde bychom ho mohli najít, než ve Spojených státech. 

Nepřátelé, kterých je snad víc než spojenců, se snaží vyhecovat všechny síly, co jim zbývají, a udeřit. A k překvapivému útoku jim má pomoci právě tajná podzemní stavba. Labyrint totiž pokrývá plochu stejně velkou jako USA, jen je pochopitelně pod nimi. A aby toho nebylo málo, den ze dne se rozrůstá. Pokud má být svět polokrevných zachráněn, je na čase, aby se vypravila záchranná mise. Ve které Percy samozřejmě nesmí chybět. 

Cílem našich oblíbených polobohů je tentokrát najít stavitele Daidala. Muže, který labyrint vytvořil, a který k němu patří jako pevně zabudovaný prvek mobiliáře. Labyrint je totiž svým způsobem živoucí organismus, který reaguje, jak se jemu samotnému líbí a jen nerad prohrává. Jak se tedy dostat do středu? 

Nebyl by to Percy, aby nenašel správné řešení. Ještě než se dostane do středu, promluví s Daidalem, který není až tak nesmrtelný, jak se prve jevilo, a zachrání svět polokrevných, musí ovšem překonat řadu příkoří. Příšery nám jako obvykle vyskakují odkud jen to jde, bývalí přátelé se mění v nepřátele a naopak, pomocnou ruku podává ten, od koho by to nikdo nečekal. 

Aby toho všeho nebylo málo, naši hrdinové pozvolna dospívají, Percymu se pomalu ale jistě blíží šestnáctiny, a to znamená víc než jen možnost získat řidičskou licenci. Ve světě, v němž žije, není bezpečno. A tentokrát se nemusí prát jen s nadpřirozenými bytostmi, ale také sám se sebou a vlastními city. Mezi polobohy to začíná jiskřit, ale šťastný konec jejich románku je prozatím v nedohlednu. Částečně proto, že si navzájem nic nepřiznají, a částečně i proto, že konstelace hvězd nejspíš není pro jejich lásku příznivá. Jak jinak vysvětlit všechny nečekané překážky? 

Čtvrté pokračování rozhodně nezklame. Jeho děj se odvíjí plynule v překvapivě logické vyústění. Každá postava má své pevně stanovené místo a nikdo není navíc. Vyvrcholení celé série už klape na dveře, ale přesto stále zbývají otázky, které je třeba vyřešit a vztahy, které je potřeba urovnat. Doufejme, že v závěrečném díle se to povede a všichni budeme spokojení.

Žádné komentáře:

Okomentovat