Adele Parks - Tady a teď


Náhoda je zrádná a zlomyslná dáma. Ráda nás staví do nemožných situací a svádí dohromady lidi, kteří by se jinak nejspíš nikdy nepotkali. Přestože toho mají společného víc, než by se na první pohled mohlo zdát...

Joanně je skoro šestatřicet a má pocit, že jí tak trochu ujíždí vlak. Každá její dosavadní známost skončila fiaskem a tak začne s nostalgií vzpomínat na časy dávno minulé. Její bývalý přítel ji pošle pozvánku na svoji svatbu a Joanna se nakonec rozhodne na ni vyrazit. Ne však proto, aby pogratulovala svému ex k významné životní události, nýbrž proto, aby svatbu překazila. Je si totiž jistá, že pustit Martina, tak se novopečený ženich jmenuje, k vodě, byla životní chyba. Teď je odhodlána získat ho zpět a neváhá proto utratit veškeré úspory za letenku do Chicaga.

Dean je úspěšný manažer reklamní agentury, který si už získal poměrně slušné jméno a jeho život mu naprosto vyhovuje. Pak ho však překvapí telefonát z Evropy. Sestra jedné z londýnských nemocnic mu oznamuje, že u nich leží jeho smrtelně nemocný otec a umírá. Dean si na něj téměř nepamatuje, protože je opustil, když byl ještě malý chlapec. Mohla by to však být jedinečná a možná poslední šance, jak se dozvědět pravdu o tom, proč byl nucen prožít tak těžké dětství. A tak, přestože ho k otci nic neváže, se vydává přes oceán pro vytoužené odpovědi.

Osud tomu chce, že Joanna směřující do Chicaga a Dean vracející se domů se setkají v tom samém letu. Dostanou sedadla vedle sebe, z čehož mají zpočátku pramalou radost, pak se však ukáže, že dlouhý let přes oceán může být poměrně zábavný, pokud dáte svému sousedovi, ač zanechal prachmizerný první dojem, ještě jednu šanci.

V románu Tady a teď se velmi zajímavým způsobem mísí přítomnost z minulostí a proplétají osudy hned několika postav. Autorka píše střídavě ich a er formou, podle toho, z úhlu které postavy vypráví. Joanna je v jejím podání tak trochu puberťačka. Ač je jí přes třicet, chová se jako malá holčička a naivně věří jen v to nejlepší. Dean je naopak životem vyškolený a ví, že se s nikým nemazlí. Pod slupkou frajera se však skrývá zranitelný mladý muž s řadou temných tajemství.

Na první pohled to může působit jako sentimentální román, opak je však pravdou. Autorka dokázala do knihy umístit přesně to správné množství citu, aby to nebyl kýč, ale zároveň se každá romantická duše tetelila. Tady a teď je především příběhem o hledání sebe sama. O vyrovnávání se s chybami minulosti, které třeba ani nejsou vaše, o touze nalézt novou, lepší budoucnost. Hrdinové na sebe možná narazili náhodou, ale zároveň to byl i osud. Měli se potkat, aby si navzájem cosi nehmotného předali. A jestli to bylo pouhé náhodné setkání nebo osudový začátek něčeho dalšího, kdo ví?

Autorka píše velice čtivě, výborně rozlišuje jednotlivé postavy a přestože má de facto čtyři různé vypravěče, ti spolu nesplývají. Každý z nich je jedinečný, má svůj pohled na svět a je něčím charakteristický. Autorce se výborně daří popisovat emoce a s jejich pomocí vystihovat jednotlivé osobnosti. Z banální zápletky dokáže udělat velmi příjemné čtení. Tady a teď je mile romantický a dostatečně reálný příběh na zpříjemnění dlouhých zamračených zimních večerů. Vždyť co jsou romantické knihy jiného, než pohádky pro dospělé? :)

Žádné komentáře:

Okomentovat