Robert Fulghum - Drž mě pevně, miluj mě zlehka


Vítejte v tančírně Century - místě, které má ducha dávných dob. Je stará přinejmenším století a celou tu dobu přihlíží osudům lidí, kteří přichází a zase odchází, míjí se a naráží do sebe. Jsou různých etnik, náboženství i sexuální orientace, ale jedno mají společné. Touží otevřít skryté dveře svých životů a vstoupit do tajemného světa tance... 

Kniha se ve skutečnosti dá nazvat románem jen s velkou dávkou fantazie. Spíš než o jednu vůdčí dějovou linku tady jde o drobné střípky životů jednotlivých osob. A o ducha tančírny. Toho jedinečného prostoru, v jehož středu je už století zasazen bronzový hřeb. Občas o něj někdo zakopne, často přes něj lidé přejdou a někteří si ho povšimnou a pokleknou, aby ho viděli zblízka. A právě zde se můžou rodit ty nejfantastičtější příběhy. 

V tančírně se schází nejrůznější lidé a vznikají zde ty nejrůznější vztahy. Často se střetnou lidé, které by ani nenapadlo, že mají něco společného. Řada z nich chodí na výuku tance se záměrem seznámit se. Někdy se to povede, jindy ne. A velmi často se dají dohromady lidé, které by to vůbec nenapadlo. Přitom stačí tak málo - otevřít jedny z mnoha dveří našeho života a dát šanci novým zkušenostem. A vychutnávat si vše, co nám život může nabídnout. 

Tančírna Century seskupuje nejrůznější typy lidí a pomáhá jim jít za jejich sny. Máme tady Arista, mladého právníka, který se zabývá uměleckými institucemi, poskytuje jim poradenství a pomáhá v případných soudních sporech. Tančírna je jedním z jeho klientů a on si přeje získat o ní co nejvíc informací a především načerpat tamější atmosféru. Mohla by to zároveň být šance, jak se vyrovnat s vnitřními démony, nabýt sebejistoty a pochopit, že je hoden toho, aby ho někdo miloval. 

Marisol Machado je americká novinářka se španělskými kořeny. Do tančírny Century přišla pracovně, píše totiž sérii článků o tangu ve Spojených státech. Zdejší prostředí ji okouzlilo, je vášnivou tanečnicí, ale sama sobě zakazuje postavit se na parket. Bojí se ztráty profesionality a objektivity, kdyby podlehla touze tančit. A to je něco, co si rozhodně nemůže dovolit. 

A pak je tady celá řada lidí, kteří jsou dobrými duchy tančírny. Dveřník Oskar, který vídá lidi přicházet a odcházet. Noční hlídač O'Malley, jenž se nikdy nebyl schopen odhodlat tančit a tak po parketu pluje po nocích s imaginární partnerkou. Lektorka Giselle, jejíž hlavní snahou je přesvědčit každého, že se může naučit tančit, stačí chtít. Barmanka Frieda, která umí odhadnout, co lidé budou pít a zároveň vidí, kdo by se ke komu hodil. Nebojí se lidi popostrčit, aby se našli, a je šťastná, když se jí to podaří. 

Drž mě pevně, miluj mě zlehka je mozaika jednotlivých příběhů, v jejichž centru stojí tančírna Century. Lidé v ní se mění, ale ona zůstává. Je věčná a vždy připravená přivítat nové taneční nadšence. Celkově jde spíše o vystihnutí atmosféry než o koherentní vyprávění. Styl možná nesedne každému, ale pokud máte podobně laděné příběhy rádi, přijdete si na své. :) A pokud se vám knížka bude zamlouvat, rozhodně zajděte i na představení. Protože na divadle se povedlo atmosféru příběhu vystihnout naprosto přesně. 

Žádné komentáře:

Okomentovat