Alessandra R. Torreová - Dívka z 6E


I život, který si sami vyberete, může být nesmírně těžký. Deanna o tom ví svoje, protože žije uvězněná mezi čtyřmi stěnami svého bytu. Toto dobrovolné vězení nikdy neopouští a zároveň nikomu nedovolí, aby vešel. Setkání s lidmi ji děsí víc, než cokoliv na světě. Bojí se totiž svých zabijáckých choutek. 

Deanna bývala úplně obyčejná holka. Studovala střední, měla bezvadnou rodinu sestávající z rodičů a dvou mladších sourozenců a prakticky nic jí nechybělo. Ovšem pak přišel osudný den, kdy její matce "přeskočilo" a povraždila celou rodinu. Deanna toto zabijácké běsnění přežila díky své nepřítomnosti. Svět se jí však v momentě zhroutil a obrátil o sto osmdesát stupňů. Najednou zůstala na krku babičce s dědou, ztratila domov i chuť žít. A jednoho dne se u ní objevila chuť zabíjet. Přišla nepozvána a dívku ovládla. A Deanna, která nikdy nechtěla nikomu ublížit, se raději uchýlila do bytu 6E, odkud nikomu neuškodí... 

Na první pohled může kniha působit jako poněkud monotónní vyprávění o životě modelky livechatu, opak je však pravdou. Deanna se rozhodne změnit identitu, přejmenuje se na Jessicu Reileyovou a po síti poskytuje erotické služby. Je to jedna z mála prací, které může vykonávat, aniž by přišla do kontaktu s lidmi. Tedy... s těmi reálnými. Klientům na internetu přes monitor jen těžko ublíží. Všechno šlape jako po drátkách. Jessica slušně vydělává, veškeré nákupy řeší donáškovou službou a nemá důvod svůj byt opouštět. Pak si však soukromý chat zapne muž, který jí rázem obrátí život vzhůru nohama. 

Autorka dokázala v knize výborně propojit erotiku s napětím a přidat řadu překvapivých zvratů. Její hlavní hrdinka je nesmírně silnou osobností, navíc má úžasnou disciplínu. Vždyť kdo z nás by dokázal zůstat do konce života zavřený v bytě bez lidského kontaktu? A i když se to vzhledem k jejímu životnímu stylu může jevit zvláštně, nepostrádá silné morální cítění. A občas může být pekelně těžké rozhodnout se, co je vlastně správné. 

Kniha je brilantně napsaná, klidné pasáže střídají akci a nechybí spousta exkurzí do mysli hlavní hrdinky. Autorka vypráví střídavě ich a er formou. Hlavní vypravěčkou je tady Deanna alias Jessica, její pasáže čtenář okamžitě pozná, protože vypráví ich formou. Krom ní však v příběhu vystupuje i celá řada dalších postav. Jejich příběhy jsou líčeny er formou, ale z omezeného úhlu pohledu, který sice dovoluje pohlédnout do hlavy konkrétního vypravěče, ale už neumožňuje podrobnější prozkoumání okolních postav. 

Výhodou příběhu je, že si udržuje svižné tempo, a to především díky krátkým kapitolám. Na necelých tři sta stranách jich je přes osmdesát. Právě díky členění a střídání různých vypravěčů však příběh nezůstává stát na místě a velmi rychle plyne. Autorce se navíc musí nechat, že píše velmi čtivě a dá to hodně práce odtrhnout se. 

Dívka z 6E slibuje nečekaný zážitek a svůj slib do posledního písmenka splní. Je tady trocha erotiky, trocha napětí, trocha dobrodružství. Všeho je tak akorát, aby příběh nebyl překombinovaný a zůstával čtenářsky zajímavý. Ač thrillery a detektivky nepatří ke knihám, které obvykle čtu, v tomto případě knihu ráda doporučím, protože za přečtení rozhodně stojí. Takže až vás tahle červená obálka praští do očí, neváhejte a hmátněte po ní. Aspoň si budete moct pod stromeček nadělit trochu neobvyklého napětí.

Žádné komentáře:

Okomentovat