Amie Kaufmanová & Jay Kristoff - Illuminae


Kdesi v daleké budoucnosti je vesmír hojně osídleným prostorem, v němž se pohybují obrovské lodě plné lidí převážející je za prací nebo třeba do boje. Na některých planetách vzkvétají bohaté, byť ne vždy legální průmyslové podniky, lidé zde vedou průměrné životy a nikdo nepředpokládá, že by se mohl ocitnout v ohrožení života. Dokud nedojde ke zcela nečekanému útoku na planetu Kerenza IV. A životy jejích obyvatel i mnohých jiných se neocitnou v ohrožení. 

Kady Grantová nemá dobrý den. Ráno se rozešla se svým přítelem, který to ovšem nehodlá vzít na vědomí, musí trčet ve stejné místnosti jako on a do toho na její planetu zaútočí nepřátelská loď BeiTechu. V nastalém zmatku nasedne Kady do auta, naloží i svého expřítele a společně se snaží spasit útěkem na některou ze spřátelených lodí flotily Alexander. A přestože se to neobejde bez pár škrábanců, nakonec se oba ocitnou v bezpečí. Byť každý na palubě jiné vesmírné lodi. 

Velké lodi často mají schopnost vytvářet dočasné červí díry a s jejich pomocí se neskutečnou rychlostí přemisťovat po vesmíru. Tato technologie však byla na Alexandrovi během bitvy poškozená, tudíž okamžitý přesun není možný. Jedinou šancí, jak se dostat do bezpečnější části vesmíru, je vyrazit na základnu vzdálenou šest měsíců letu. Ovšem dosáhnout jí rozhodně nebude snadné, zvlášť když má Alexander v patách nepřátelskou loď. I když to je ten nejmenší z jeho problémů. 

Autorská dvojice Amie Kaufmanová a Jay Kristoff vytvořila nikoli nový svět, ale celý nový vesmír, v němž spolu soupeří lidé i stroje. Červí díry, geniální počítače, lodě přesouvající se rychlostí světla... To je jen malá ukázka. Pozornost je věnována spoustě technických a technologických detailů a za tím vším se skrývá snaha o přežití ve světě, který je vůči hrdinům silně nepřátelský. 

Příběh sám o sobě je poměrně banální, vlastně jde o průměrnou love story. Dva zaláskovaní teenageři toužící se navzájem zachránit a pomstít se těm, kdo se je pokusili rozdělit. Originální je však zpracování, respektive jeho forma. Celý román se totiž skládá z rozmanitých palubních hlášení, informací z počítačových databází, schémat lodí a letových drah či rozhovorů na chatech. V centru všeho pokaždé stojí Kady Grantová, sedmnáctiletá rebelka, která už přišla o všechno a všechny, na nichž jí záleželo, takže nemá co ztratit. A půjde klidně přes mrtvoly. 

Styl vyprávění i samotné grafické pojetí jsou dosti chytlavé. Navíc se díky tomu román čte i přes svůj vskutku monstrózní rozsah velmi rychle. Některé scény sice působí lehce vycpávkově, ve výsledku však žádná vyloženě nepřebývá. Výhodou je i značná nepředvídatelnost děje. Čtenář sice dokáže zhruba odhadnout, co by se v knize mohlo dít, nebo jak skončí, ale přesto se vždy najdou nové detaily, které ho příjemně překvapí a udrží v napětí. 

Illuminae je spíše než obsahem zajímavá svou formou. Ta je totiž neobvyklá a graficky působivá. Vzhledem k tomu, že román není členěn na klasické kapitoly a všechno na sebe plynule navazuje, je lepší číst knihu pokud možno bez větších časových prodlev. Díky tomu bude zážitek z příběhu ještě umocněn.

Žádné komentáře:

Okomentovat