Anna Godbersenová - Prozření


New York - město, které nikdy nespí. Město, kde šampaňské teče proudem, smetánka se baví na luxusních večírcích, den končí i začíná svítáním... A mezi tím vším stovky, ba tisíce lidí, kteří se snaží zapadnout, najít své místo mezi elitou, vybojovat si pozici na slunci. Stejně tak stovky jiných, ztracených, kteří nenachází v tomhle zkaženém světě uspokojení. Tisíce snů, tisíce osudů. A mezi nimi pět lidí, kteří se musí vyrovnat s okolním světem a s konečnou platností se zařadit tam, kam skutečně patří.


"Koneckonců, stačí pouze několik ročních období, aby člověk zjistil, jak se všechno mění a jak rychle; aby si uvědomil, že ty oslnivé, groteskní životy odehrávající se na nyní módních adresách mu brzy budou připadat nudné a staromódní. New York bude existovat věčně, ale je každým dnem cizejší a nezůstane stejný jen proto, že vy tam zůstanete." (str. 8)

Henry vstoupil na vojnu, aby utekl od manželky. Sňatek s Penelopou se ukázal jako jedna velká fraška, protože manželé si nerozumí a navzájem si zazlívají každý nádech. Mladá paní Schoonmakerová se mezitím k uzoufání nudí, přestože po předstíraném těhotenství a následném fiktivním potratu je opět ve společnosti. Diana utekla svého milovaného Henryho hledat a nyní se protlouká, jak se dá, v naději, že na lásku svého života opět narazí. Elizabeth se provdala, aby zachránila pověst své rodiny a nenarozené dítě, které čeká jako poslední vzpomínku na mrtvého Willa. A Lina se stává obletovanou dědičkou na výsluní společnosti a všechny své dávné sny a přání má doslova na dosah ruky.

Osud rozmíchal karty a rozdal je každému z našich hrdinů. Teď už je jen na nich, jak s nimi dovedou hrát. Po nečekaném, ale šťastném shledání na Kubě se Diana a Henry vracejí zpět do New Yorku, aby mohli začít společný život. Bez ohledu na to, že Henry je stále ženatý, byť se ženou, jíž nemůže přijít na jméno, vidí pro ně Diana naději. A je proto ochotna smířit se s dočasnou pozicí milenky. Očekává totiž své "šťastně až navěky"...

Penelopa mezitím svého muže ignoruje, stejně jako zaběhnuté společenské konvence. Jedno z nejvýznamnějších newyorských jmen, které podle získala, už jí je málo. Chce víc a má to přímo před sebou. Teď už záleží pouze na jejích půvabech a šikovnosti. Tahle protřelá intrikánka se neštítí ničeho a opět líčí důmyslné pasti, aby dosáhla svého.

Elizabeth je provdána za muže, kterému musí být vděčná za záchranu svou i své rodiny. Rozhodl se dát své jméno dítěti jiného muže, vzít ji pod ochranná křídla, poskytnout jí domov a péči a nic za to nechtít nazpět. Ale co když tahle jeho tvář je obyčejné pokrytectví? Maska, kterou si nasadil, aby mohl sledovat jiné, vyšší cíle?

A pak tady máme Carolinu. Dívku, která se z komorné vyšvihla na bohatou dědičku. Dívku, která zná svět bohatství a luxusu z obou stran. Chudobu však už nadobro pověsila na hřebík a teď se z ní stává zkušená a oblíbená hostitelka. Nová éra právě začíná a ona se má brzy stát její ikonou.

"... a nám nezbývá než přiznat, že jsme v jejím životním příběhu zahlédli budoucnost lepší společnosti: bohatství bez úrovně. Přestože vím, že mnozí budou oplakávat konec této éry, domnívám se, že staré významné rodiny tohoto města už vládly dost dlouho. Pokud přichází nová krev prostřednictvím dívky, která bez ohledu na svůj původ okouzlila znalce, jako byl Longhorn, natolik, že jí odkázal veškerý svůj majetek, soudím, že je to naopak dobré znamení." (str. 252)

Během roku, který se na stránkách série Luxus odehrál, se postavy hodně změnily. Dospěly, přišly o své ideály, našly nové. Dvacáté století přináší změnu. Staré se musí přizpůsobit nebo odsoudit samo sebe k záhubě. Hlavní hrdinové se snaží poradit si s tím, jak se jim život hroutí pod rukama a snaží se najít stabilitu a řád v proměnlivém světě. Kola osudu se však točí a čas se nedá zastavit ani vrátit zpátky. Tak jak to nakonec celé dopadne?

Kniha je napsaná velmi čtivě, poutavě, o překvapení všeho druhu není nouze. Upřímně jsem si tuhle sérii oblíbila. Hlavní hrdinové se sice občas chovají tak, že byste jim nejraději vlepili pár facek, přesto je to pochopitelné a jejich pohnutky ospravedlnitelné. Jazyk, jež autorka používá, dokonale sedí do doby, o níž píše. Hraje si se slovy, užívá ty správné tvary, píše moderně a přitom tradičně. V jejím příběhu se prolíná všechno, co už tu stokrát bylo s novým a neotřelým.

Konec série mě nezklamal. Příběh se vyvinul tak jak měl a našel svůj jedinečný, správný směr. Celá série pro mě zůstává vysoce nadprůměrná a určitě se k ní jednou ráda vrátím. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat