Anna Godbersenová - Závist


New York počátku 20. století. Letopočet už se nám převalil do roku 1900, ale to neznamená, že by intriky za velkou louží ztratily na intenzitě. Právě naopak. Všichni i nadále kují pikle, vzájemně se zrazují a hledají způsoby, jak se zbavit konkurence. Vítejte na Manhattanu, za těch sto let, které nás a naše hrdiny dělí, se zas až tak moc nezměnilo.

Elizabeth Hollandová je s konečnou platností zpátky. Po smrti své životní lásky má pocit, že už si nikdy nezaslouží být šťastná, protože je to přeci ona, kdo způsobil jeho smrt. Kdyby ho nevzala do New Yorku, mohli dát žít na slunném Západě a těšit se ze společného štěstí. Všechno je prostě její vina. A jediný důvod, proč je ochotná žít dál, je pomoci sestře Dianě získat zpět muže jejího srdce. Nikdo by totiž neměl udělat tu samou chybu jako ona.

Diana z hloubi srdce Henryho stále miluje, ale nemůže mu odpustit jeho svatbu s Penelopou. Jak ji mohl tak nehorázně zradit? Má za to, že žádné vysvětlení nemůže smýt její ponížení ani vyléčit zlomené srdce, proto všechny Henryho vysvětlující dopisy končí neotevřené v krbu. A v rodině Shoonmakerových je zatím všechno jinak, než se zdá...

Henry se sice oženil s Penelopou, svou bývalou milenkou, která se neštítila využít mrzké vydírání, aby dosáhla svého. To je ale taky tak všechno, co má - rodinné jméno a peníze. Henry je jejím manželem na papíře, nikoliv ve skutečnosti. Podle všech zásad uzavírání sňatků ten jejich vlastně ani není formálně platný, přestože si navzájem vyměnili slib věrnosti. Henry totiž odmítá se svou ženou sdílet ložnici. A nepomáhají ani všemožné triky jeho novomanželky.

Zdá se, že život newyorské smetánky už nemůže být zamotanější. Pozlátko však často klame. Příběhy našich hrdinu totiž tvoří spleť ne nepodobnou slavnému gordickému uzlu. Kdo si tentokrát zahraje na Alexandra a rozetne jej?

A kdo že jsou ony figurky na newyorské šachovnici? Pochopitelně proslulé sestry Hollandovy, jejichž sláva však poněkud skomírá. Elizabeth už dávno není ozdobou společnosti a po traumatizujících prosincových událostech se na to ani necítí. Skrývá se před světem a raději se neukazuje. A její matka se netají tím, že dcera je pro ni obrovským zklamáním. Všechna její péče, její naděje, byly zničeny Elizabethiným útěkem s obyčejným podkoním. Rodinu tedy musí reprezentovat Diana. Ta se tohoto úkolu sice zhostí, ale o přílišné ochotě se mluvit nedá. Rána v jejím srdci je stále příliš čerstvá.

Pochopitelně, že Liz a Di nejsou jediné. Máme tady manželé Shoonmakerovi, kteří z větší části mohou za trápení obou sester. Penelopa se sice částečně zasloužila o to, aby Elizabeth mohla být šťastná, ale to je taky její první a poslední zásluha. Jako jedné sestře pomohla, druhé neváhala zničit všechny sny. Je to prostě protřelá intrikánka, která využije čehokoliv a kohokoliv. Po svatbě se ale nakonec necítí tak silná v kramflecích. Myslela si, že získá všechno. Namísto toho má manžela, který jí pohrdá, a příbuzné, kterým na ní přestává záležet. Přesto se je snaží zapojovat do svých intrik. Jen když mohou být prospěšní.

Ale nesmíme zapomínat ani na naši čerstvou zářící hvězdu - Carolinu Broadovou. Bývalá služka Lina Broudová se vyšvihla vysoko. Dokonce začíná pomýšlet na trvalý průnik do vyšších kruhů ve formě sňatku. Nevedou ji k tomu ale zištné důvody. Prostě je zamilovaná. I když postavení jejího vyvoleného by jí mohlo jedině prospět. Její strmý výstup však může velmi rychle skončit. A co hůř, může dokonce následovat ještě prudší pád...

Stejně jako oba předchozí díly i Závist je napsaná stylem střídajícím úhly pohledu jednotlivých postav. Takže je to znovu Elizabeth, Diana, Penelopa, Henry a Carolina. Jednotlivá vyprávění však rozhodně nemají stejnou váhu, přestože všechna jsou pro vývoj událostí stejně zásadní. Stejně jako v předchozích dílech i tentokrát před každou kapitolou předchází krátký novinový článek, úryvek z průvodce nebo dopis, který zhruba nastiňuje, o co asi v dané kapitole půjde a kdo bude jejím proklamátorem.

Jazyk knihy je čtivý a odpovídá době, do níž je příběh řazen. Výrazové prostředky možná občas lehce ujedou, chci tím říct, že na počátku 20. století by asi člověk nepoužil přesně ta slova, jež volí autorka, to ale obvykle ničemu nevadí. Asi by nám, jako lidem jednadvacátého století přišlo divné, že se hrdinové vyjadřují tak škrobeně. Doba postoupila a ani kniha o minulém století nemůže být psána archaických jazykem. Vždyť by ji nikdo nečetl.

Nedá se říct, že by třetí díl vnesl do dění na Manhattanu nějak moc světla. Vlastně ho spíš ještě víc zamotal. Jak to bude dál? Najde Elizabeth svoje štěstí v náručí nového muže, může pro ni existovat ještě jeden Pan Pravý? A co Diana, setká se opět se svou životní láskou a dokáží si odpustit všechny chyby? A jak to bude dál s Carolinou deroucí se někam, kam vlastně nepatří? Miliony otazníků, tečky na konci odpovědí schází. Snad nám je přinese závěrečný díl.

Žádné komentáře:

Okomentovat