Annie Darlingová - Knihkupectví u osamělých srdcí


Zdědit knihkupectví je snem snad každého správného knihomola. Co však s ním, když se spíš než o prosperující krámek jedná o upadající podnik, kam někdo zavítá spíš jen tak mimochodem a nezajímají ho knížky, ale spíš rada, jak se někam dostat? Když se k tomu připočte ještě jeden otravný hulvát, který shodou okolností zdědil okolní pozemky a má tendenci do vás pořád rýpat, váš život se převrátí vzhůru nohama. Je čas na skutečné dobrodružství. 

Posy Morlandová přišla o rodiče a nyní i o ženu, kterou považovala za svou babičku. Děsí se budoucnosti, kdy by mohla ztratit také práci a domov, to se však nestane. Její mrtvá přítelkyně totiž rozhodla, že knihkupectví, v němž Posy pracuje, se stane jejím osobním vlastnictvím. Ovšem za předpokladu, že se jí podaří ho během dvou let přeměnit v prosperující podnik, kam se budou lidé rádi vracet. Posy nikdy v životě nečelila tak velké výzvě, je však odhodlána ji přijmout. Což se snáz řekne, než udělá. Tím spíš, že se jí neustále motá do cesty vnuk zesnulé Sebastián. Který má s krámkem naprosto jiné plány. 

Posy je jasné, že pokud má mít její knihkupectví budoucnost, musí se Sebastiánem spolupracovat. Jenže tenhle muž není zvyklý slýchat ne, proto si toto slovo vyřadil ze slovníku. Zatímco Posy si přeje knihkupectví proměnit v ráj všech milovníků romantické četby, Sebastián by radši prodával detektivky. A přestože obchod není jeho, neustále zasahuje do jeho fungování i budoucnosti. A přitom zvládá jít Posy pořádně na nervy. 

Většina hrdinů knihy působí tak trochu jako z jiného světa, především pokud jde o jejich vnímání reality. Posy je snílek a tak trochu zbabělec. Nezvládá převzít plnou zodpovědnost za své činy, za každou cenu se vyhýbá konfliktům a navíc není schopná nechat za sebou minulost, přenést se přes ni a pohnout se v životě dál. Uchyluje se proto k četbě zamilovaných románů, o nichž ví první poslední, ale které jí nijak nepomůžou vypořádat se s problémy, jimž má čelit. Sebastián je rozmazlený floutek, který měl to štěstí, že zbohatl na seznamovací mobilní aplikaci. Ženy se na něj lepí jako vosy na med a on se jejich pozornosti nijak nebrání, vykazuje však značné mezery ve slušném chování. Vždy musí být po jeho, protože nic jako odmítnutí nepřipouští. O to bolestnější pro něj pak je střet s realitou. 

Každá další postava má svůj poněkud bizarní přístup k životu, který je do značné míry specifický a příliš neodpovídá realitě. Ať už se jedná o názor na muže, život či podnikání. Často to působí, že jednotlivé postavy žijí ve svých vlastních uzavřených bublinách, kam vpouští okolní realitu jen v těch nejnutnějších případech. Na což mohou doplatit. 

Příběh je dosti banální a chtělo by se namítnout, že je vlastně o ničem. Dal by se označit za moderní pohádku, v níž se ne všechno řídí přísnou logikou a ve vyprávění zůstávají mezery a nedořečenosti, které by stálo za to vyplnit. Autorka píše čtivě a slovní potyčky mezi oběma hlavními hrdiny patří k nejzábavnějším částem knihy, občas však sklouzává k až zbytečné nadsázce či patosu. Zvlášť patrné je to v případě scén z fiktivního románu, který hlavní hrdinka píše. 

Přestože autorčin styl je poměrně příjemný, román sráží obrovské množství tiskových i jiných chyb. Korektura byla v tomto případě hodně odbytá, protože v knize je stále znovu špatně psaná přímá řeč, chybí či naopak přebývají čárky a tečky, dublují se slova nebo jsou vynechána, dokonce narazíte i na několik do očí bijících gramatických chyb. Nad sem tam nějakým překlepem se ještě dá přimhouřit oko, tady je jich však skutečně hodně a pozornému čtenáři ubírají radost ze čtení i chuť se knihou vůbec zabývat. 

Knihkupectví u osamělých srdcí je nenáročnou romantickou oddechovkou, jejíž konec dokážete odhadnout po přečtení pouhých několika stran. Pokud jste však stejně jako hlavní hrdinka milovnicí romantických příběhů a baví vás knihy zasazené do prostředí knihkupectví, měli byste román zkusit. Je to totiž přesně ten typ četby, u níž se báječně vypíná mozek.

Žádné komentáře:

Okomentovat