August August, august


Autor: Pavel Kohout 

Premiéra: 12. 11. 2016 (derniéra červen 2018)
Uvádění: Divadlo ABC 

Režie: Ondřej Zajíc 

Obsazení 
August August, august - Zbigniew Kalina 
Ředitel Holzknecht - Jiří Schwarz 
Inspektor manéže - Vasil Fridrich 
Evelýna - Daniela Choděrová 
Paní ředitelová - Stanislava Jachnická 
Lulu - Veronika Svojtková 
Bumbul - Milan Kačmarčík 
August junior - Jan Hofman 
Cirkusoví umělci - Tomáš Novotný, Aleš Bílík, Nina Horáková, Petra Tenorová, Kašpar Klepal, Michaela Hradecká, Anežka Hessová, Sabina Hálová, Daniela Hálová 

Délka představení: 2 h 20 

August August má jeden velký sen - drezírovat osm bílých lipicánů. Jak to ale udělat, když podobný úkol přísluší pouze řediteli cirkusu a on, jakožto klaun, má v manéži velmi podřadné postavení? Stačí k tomu málo - splnit tři podmínky, které mu ředitel Holzknecht zadá. A pak už nic nebude stát v cestě k uskutečnění jeho touhy. Ale bude to tak snadné? 

Kohoutova hra August August, august je na našich jevištích již zdomácnělou klasikou, která se v pravidelných intervalech objevuje. Přijít s novou a neokoukanou vizí je proto čím dál složitější. Režisér Zajíc se rozhodl jít cestou značné modernizace a klasický cirkus proměnil v jakýsi moderní kabaret, kde se natřásají polonahé tanečnice a vlnění se u tyče je svébytným uměním. Tato efektní podívaná se prolíná s příběhovou linií klauna Augusta založenou především na slovním humoru, která s cirkusovými čísly poměrně ostře kontrastuje svým klasickým pojetím. Na jevišti se neustále střetávají roztančený kabaretní svět s poetickým snílkovstvím Augusta, a přestože to občas zaskřípe, ve výsledku toto pojetí poměrně dobře funguje. 

Pro inscenaci jsou zásadní dobré herecké výkony a herci, kteří dokážou celé představení takzvaně "ustát". A sázka na Zbigniewa Kalinu vyšla režii na jedničku. Jeho August je tak trochu naivním snílkem s nepřebernou fantazií, který se nebojí udělat si legraci sám ze sebe. Jde za svou touhou odhodlaný překonat jakékoliv překážky, jen aby si alespoň jednou v životě mohl zadrezírovat osm bílých lipicánů. Zdatně mu sekundují Veronika Svojtková coby jeho partnerka Lulu a Jan Hofman jako August junior. Svojtková propůjčuje své Lulu kouzelnou bezprostřednost, naivitu a snivost, ale zároveň jistou dávku racionality, která vyvažuje Augustův snový pohled na svět. Jan Hofman bravurně zvládá obě polohy své role - tedy malého budoucího klauníka hrdého na své povolání i pubertálního fracka toužícího se vyvázat z rodinných pout. 

Protipólem ke klauní rodince jsou ředitel Holzknecht v podání Jiřího Schwarze a inspektor manéže Vasila Fridricha, oba racionální a vědomí si své moci nad ostatními. Fridrichův inspektor je člověk bez fantazie rád se bavící na úkor ostatních, který se jen s nelibostí nechává vyvést z míry. Což mu August provádí v jednom kuse. Schwarzův ředitel je jakousi šedou eminencí, která ze stínu tahá za provázky. Na démoničnosti mu dodává především fakt, že jej po celou dobu vidíme jen jako temnou siluetu v horní části jeviště, jejíž hlas je podpořen mikrofonem. Vzniká tak dojem nadpřirozena, jakési vyšší moci, která ovládá naše životy, aniž si to uvědomujeme. 

August August, august v Divadle ABC je inscenace o velkých snech, jichž byste se neměli vzdávat bez ohledu na to, jaké to může přinést důsledky. Krásně ukazuje, že trochy naivního snílkovství je v našem přeracionalizovaném světě víc než potřeba, protože jinak nás realita každodenního života udolá. Tvůrci postavili do kontrastu naivní, až dětský svět idejí s velkou kabaretní show, které se však příjemně doplňují a vyvažují, díky čemuž dělají z Augusta inscenaci, kterou stojí za to vidět.

Žádné komentáře:

Okomentovat