Beth Pattilo - The Dashwood Sisters Tell All


Ellen a Mimi od sebe sice dělí věkový rozdíl pouhých dvou let, ale přesto si nejsou nijak zvlášť blízké. Každá žije v jiné části Spojených států a zdá se, že je se svým životem celkem spokojená. Pak však jejich matka vážně onemocní a zemře. Dokáže její poslední přání obě sestry znovu spojit a obnovit jejich láskyplné sesterské pouto? 


Matka obou sester byla vášnivou obdivovatelkou Jane Austenové a obě její dcery tak vyrůstaly ve snech o dokonalém rytíři v lesklé zbroji (nebo aspoň pohledném gentlemanovi s tučným kontem). Není se proto co divit, že se obě přehoupnou přes třicítku, aniž by svého pana dokonalého objevily. Ellen nikdy nezapomněla na svou dávnou lásku z vysoké, zatímco Mimi sní spíše o kariéře majitelky módního butiku než o rodině. Pak ale do jejich životů zasáhne rakovina, jíž jejich matka podlehne. Přeje si však, aby obě její dcery vycestovaly do Anglie, prožily turistický týden výlety po stopách Jane Austenové a našli pro ni na Britských ostrovech nějaké pěkné místo posledního odpočinku. Jejich matka totiž pochází z Anglie a chce, aby byl její popel rozprášen v zemi, kde se narodila. 

Před odjezdem dostává Ellen do ruky obálku zvláštního obsahu, kterou má otevřít teprve ve chvíli, kdy dorazí do Spojeného království. Když to podle matčiných instrukcí skutečně udělá, objeví se před ní vzácnost nevyčíslitelné hodnoty - ztracený deník Cassandry Austenové. V tu chvíli musí obě sestry řešit dilema, co s ním. Protože stejně jako se liší jejich povahy, liší se i jejich plány na lepší budoucnost... 

Nemohl by to být román Beth Pattilové, aby se nám do cesty nepřimíchala i nějaká ta romantická zápletka. Ellen zcela nečekaně potkává svou dávnou lásku Daniela. Muže, do něhož se zbláznila za dob vysokoškolských studií a který o ni nikdy nestál. Teď, po dvaceti letech, je do cesty svádí náhoda (nebo spíš Ellenina matka), aby jim dala druhou šanci. Dojdou tentokrát ke šťastnému konci? 

Mimi se pro změnu ocitá na rozcestí mezi dvěma muži. Na jedné straně mladý, úspěšný a bohatý Ethan, který právě zdědil dům v Hampshiru, jehož interiéry skrývají vzpomínky na Austenovou, na straně druhé vojenský veterán Tom, který se sice nemůže pyšnit mládím třicátníka, ale zato má neuvěřitelné charisma a zdá se být vždy nablízku, aby nabídl pomocnou ruku. Pro kterého z těch dvou se Mimi nakonec rozhodne? Anebo zůstane sama? 

The Dashwood Sisters Tell All je, jak už název napovídá, jakousi moderní verzí Rozumu a citu. První román, který se Austenové podařilo vydat, byl silně inspirovaný jejím vztahem k starší sestře Cassandře. Beth Pattilová však za pomoci fiktivního deníku poukazuje i na stinná zákoutí jejích vzájemné lásky. Stejně jako Cassandra a Jane nebo Elinor a Marianne, tak i Ellen a Mimi jsou jako oheň a voda. Jedna z nich je dokonale racionální, od života toho příliš nečeká a vzhled u ní nestojí na prvním místě, druhá je dokonale dívčí, kdykoliv si ráda zahraje na dámu v nesnázích, jen aby získala pozornost mužů a má velké idealistické sny. Cesta do Hampshiru by měla obě sestry spojit, tak by si to jejich matka určitě přála. Ale co když jsou rozdíly mezi nimi příliš velké? Jak těžké může být vzájemně se pochopit a najít na cestě po anglickém hrabství i něco víc, než jen ducha Jane Austenové? 

Knížku jsem četla v angličtině, protože česky zatím nevyšla a ani se nezdá, že by měla. A když už jsem se pustila do autorčiných předchozích románů s touto tematikou, říkala jsem si, že by to chtělo přečíst všechny. A musím přiznat, že knížka se mi četla dobře. Příběh je vyprávěn střídavě z pohledu obou sester, ale pohledy naštěstí nesplývají, protože obě jsou tak odlišné. Navíc dějová linka každé z nich je trochu jiná, jak Mimi tak Ellen totiž mají svůj vlastní příběh. 

Pokud máte chuť na spoustu anglické krajiny, trochu záhad z okolí Jane Austenové a to správné množství romantiky, pak je pro vás tahle knížka tím pravým. Navíc je hezké vidět, jak se dá klasický příběh pojmout moderním způsobem a hlavně... bez kopírování.

Žádné komentáře:

Okomentovat