Julie Crossová - Rozděleni časem: Bouře


Trocha cestování časem a spousta tajných agentů. Vítejte v Jacksonově světě... 


Jacksonovi je devatenáct, na universitě studuje francouzskou poezii a britskou literaturu a zdá se, že je celkem spokojený. Až na jednu nepodstatnou maličkost - že dokáže skákat časem do minulosti. Zvládá to však pouze o několik hodin, maximálně dnů a nemůže dění v minulosti nijak ovlivnit. Dívá se, může si všechno znovu prožít, ale jeho jednání nebude mít na budoucnost žádný vliv. A protože má geniálního přítele jménem Adam, který se zvládne nabourat prakticky do jakékoliv počítačové databáze, oba se snaží přijít záhadě cestování časoprostorem na kloub. 

Ovšem Jackson má ještě jeden problém, svou krásnou přítelkyni Holly. Je rád, že s ní chodí, ovšem, ale poslední dobou se zdá, že se to mezi nimi nějak kazí. Hlavní podíl na tom má Jacksonovo neustálé tajnůstkářství, pokusy s Adamem, o nichž nikdy nemluví, a rušení schůzek na poslední chvíli. Může se pak někdo divit, že je Holly rozzlobená a že o vztahu mezi nimi pochybuje? Jackson si sice snaží svou dívku udobřit, ale právě jejich vylepšování vztahu má katastrofální důsledky... 

Po společně strávené noci se v Hollyině pokoji zničehonic objeví dva muži. Vytasí se z tajemnými průkazy a chtějí, aby se k nim Jackson připojil. Ten to pochopitelně odmítne, což má za následek vytažení zbraní. A jedna zbloudilá kulka si najde cestu k Holly. Jackson ji vidí umírat, ví ,že tomu nemůže nijak zabránit a aniž by věděl jak, ocitne se najednou v roce 2007. Dva roky před tím, než ke katastrofě došlo. Jeho jediným cílem je vrátit se zpět do své přítomnost. A zabránit, aby se historie opakovala... 

Už úvod dává tušit, že tohle nebude žádné romantické čtení. Spíše naopak. Akce stíhá akci a o překvapivé zvraty není nouze. Jackson se najednou ocitá v centru dění, aniž by se ho někdo ptal, jestli o to vůbec stojí. Svým skokem do doby, kdy mu bylo sedmnáct, si totiž zadělal na pěknou řádku problémů. Může se však ukázat, že všechno má svůj smysl a vše zlé je pro něco dobré. Jackson, na první pohled mající pocit, že je dospělý, teprve začíná chápat, co dospělost obnáší. Dokáže ho pobyt v jiném čase změnit, přimět ho uvědomit si, kde chyboval a jak by to měl napravit? 

Celý Jacksonův život se zdá jako jedna velká lež, jako obrovské tajemství, k němuž mají klíč pouze vyvolení. Zdá se však, že Jackson sám mezi ně nepatří. Což je dost zvláštní, vezmeme-li v potaz, že se okolo něj neustále hemží celá hromada tajných, a velmi přísně utajených, agentů CIA. 

Kniha má spád, čte se téměř se zatajeným dechem a jako velké plus hodnotím fakt, že je absolutně nepředvídatelná. Nikdy si nemůžete být jistí, že víte, co bude následovat. A pokud už se radujete, že jste to uhodli, další vývoj vás překvapí, ne-li šokuje. Pokud si chcete u čtení odpočinout, zrelaxovat se a dostat se do romantické nálady, budete zklamaní. Rozděleni časem pracuje s fenoménem cestování časem jinak, nově. Je to surovější, realističtější. Žádné romantické tančení na plesech nebo šermířské souboje, jenom tvrdá realita. 

Přestože jsem od románu čekala něco trochu jiného, nezklamal mě. Spíše naopak. Přesvědčil mě o tom, že je stále možné psát o klišé tématech neotřele. Můžu jen říct, že se těším na pokračování. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat