Beth Pattilová - Jak mi Jane Austenová zničila život


Emma přímo nepokrytě zbožňuje Jane Austenovou a snaží se svůj život řídit podle ní. Bohužel však zapomíná na to, že život není román a svatbou to nekončí. Přesto se zdá, že bude mít v životě štěstí. Získá univerzitní titul a prestižní místo, provdá se za svého profesora a zdá se, že dospěla přesně tam, kam chtěla. Ovšem pak se všechno tak nějak zvrtne a její milostný i profesní život se ocitnou v troskách...


Zničená Emma odjíždí do Londýna, aby tam zapomněla na nevěru svého manžela i na to, že byla neprávem obviněna z plagiátorství. Jane Austenové ani jejím šťastným koncům už nevěří, ale přesto se žene právě za jejím přeludem. V hlavním britském městě totiž žije stará dáma vlastnící ztracené dopisy právě této populární autorky. Emma nemůže odolat pokušení získat je od ní a třeba i publikovat, aby tak očistila svoje jméno a znovu zaujala přední místo ve vědeckých kruzích.

Pobyt v Londýně se ovšem nevyvíjí tak úplně podle Emminých představ. První problém nastane hned ve chvíli, kdy vstoupí do domu své sestřenice, která jí poskytuje ubytování. Najde tady totiž svého kamaráda, a to polonahého. To by možná nebyl až takový problém, kdyby se ti dva neviděli poprvé po deseti letech. Emmina tvrdohlavá touha vdát se za svého exmanžela je totiž rozdělila.

A právě ideální není ani setkání s dámou disponující zmíněnými dopisy. Nejen, že nechce dovolit Emmě žádný z nich přečíst, dokonce jí ještě dává zvláštní úkoly, při jejichž plnění má žena dokázat, že si výsadu číst dopisy Austenové skutečně zaslouží. Emma by si nejradši poklepala na čelo a práskla za sebou dveřmi. Ovšem touha nakouknout do soukromí její oblíbené autorky je příliš silná...

Emma je v podstatě naivní snílek. Pro svůj život se rozhodla najít knižního hrdinu, nikoli skutečného muže. A když už jí rodiče dali jméno Emma, to by v tom byl čert, aby se nenašel vhodný pan Knightley. Její manžel Edward se tak sice na první pohled jeví, ovšem život po svatbě není tak idylický, jako v románech. A když ho Emma najde na stole, s nádobíčkem mezi nohama své asistentky, je s manželstvím konec. Do Anglie odlétá zbrusu nová žena - zklamaná, zlomená a především přesvědčená, že Jane Austenová jí zničila život. Je nějaká šance, že by změnila názor?

Adam je vysokoškolský profesor, který to s Emmou vždycky myslel dobře, ovšem jejich přátelství skončilo ve chvíli, kdy si dívka odmítla připustit, že by Edward nemusel být její pan Dokonalý. Teď, po spoustě let, je náhoda svede dohromady. Jak to asi dopadne? Mohou se staré šrámy zahojit, dokáží k sobě dva staří přátelé opět najít cestu?

Kniha je napsaná velmi čtivým způsobem, stránky ubíhají tak nějak samy. Příběh je líčen z pohledu Emmy, která v sobě obdivovatelku Austenové nezapře. Přesto je příběh velmi originální, nic nekopíruje a ještě přidává něco navíc. Kniha je plná trefných komentářů i sebeironických poznámek, text na sebe plynule navazuje. Trochu rušivých je pár překlepů, ty jsou však spíše zcela bezvýznamné.

V podstatě jde o oddechové čtení pro milovníky slavné anglické spisovatelky. Podle slov samotné autorky, kniha je určená k tomu, aby čtenáře přivedla k britské klasice. A pokud po ní sáhnete jako absolutní austenovský analfabet, určitě vás přiměje alespoň po jednom ze známých románů sáhnout.

Žádné komentáře:

Okomentovat